Kolm nippi näonaha korrektseks puhastamiseks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Praegusel hetkel on su nahal triljon bakterit. Ära muretse - see on hea! Bakterid moodustavad oma ökosüsteemi, tänu millele on sul terve ja kaunis jume. 

Mõned välised tingimused - nende hulgas liigne pesu, UV-kiirgus, saaste ja paiksed ravimid - võivad teatud bakterite osakaalu kas suurendada või vähendada ning seetõttu naha tervist rikkuda. 

Peale bakterite arvu on oluline ka nende mitmekülgsus. Mikrobioomi muutused võivad põhjustada erinevaid põletikulisi häireid nagu ekseem, psoriaas, rosaatsea ja akne, kirjutab Cosmopolitan. Selleks, et su näopuhastusharjumused olukorda halvemaks ei teeks, tasub järgida neid kolme punkti. 

Puhasta hellalt. Kanged näopesuvahendid (näiteks need, mis sisaldavad sulfaate), võivad häirida bakterite tasakaalu. Eelista leebeid puhastusvahendeid, millel on võtmesõnaks näiteks «seebivaba» või «piim». Mikrobioomi rikub ka liiga sage pesemine, hommikul võiksid nägu loputada vaid puhta veega.

Niisuta sageli. Kuiv nahk soodustab potentsiaalselt sissetungivate bakterite vohamist. Naha niisutamine tekitab kaitsekihi ja toetab mikrobioomi tervist. Hea on, kui su näokreem sisaldab keramiide ja niatsiinamiide, mis soodustavad heade bakterite kasvu.

Ravi strateegiliselt. Traditsioonilised akneravimid (nagu bensoüülperoksiid) ei tee vahet headel ja halbadel bakteritel.Kõige tapmine ei ole aga parim lahendus tundlikule nahale. Seetõttu on väga oluline, et sa paneksid ravimit ettevaatlikult vaid vistrike peale, mitte ohtralt igale poole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles