Unusta supertoidud ja söö parem seda! (1)

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Milleks minna kaasa järjekordse supertoidusoovitusega, kui tegelikult on üks vili, mille hea toime on juba pikalt olnud tõestatud, kuid millele sa ehk liiga palju tähelepanu polegi taibanud pöörata?

Kui sa oled üks neist inimestest, kes naudib vürtsikat toitu, mõtled sa sellest vahest pigem kui hedonistlikust naudingust, mida üleliia sageli tarbida ei tohiks – kõrvetab see ju keelt ning toob teinekord pisaradki silma! On harv juhus, kui toidud, mida me ka tegelikult naudime, meile kasulikeks osutuvad. Popular Science vahendab aga hiljuti avaldatud uuringut, mille kohaselt inimesed, kes söövad ülivürtsikaid toite, surevad väiksema tõenäosusega.

Vermonti ülikooli professor, dr Benjamin Littenberg, kes uurimuse läbi viis, ütles, et nende eesmärgiks oli välja uurida, kas tšillipipras leiduv kapsaitsiin võib olla tervisele kasulik. Kapsaitsiin on aine, mis annabki pipardele nende keeltkõrvetavad omadused.

«Hiinlased söövad rohkem tšillipipraid kui ameeriklased, neil on aga hoopis teistsugused haigused, teine eluiga ja geneetika,» ütles Littenberg. «Meie uuring viitab, et tšillipiprad võivad just olla hea tervise aluseks.» Teised uurimused on näidanud tšillipiparde söömise seost kaalualandamisegam, samuti eesnäärmevähi ennetamisega.

Samas ei tasu selle uuringu tulemusi üleliia tõsiselt võtta, kuna tegemist oli vaatlusega, mille põhjal ei saa kindlalt väita, et x põhjustab tulemust y. Samas ei tasu olla tšillipiparde osas ka liiga skeptiline, kuna erinevalt teistest supertoitudest on need su tervisele tavalise toidu kombel kasulikud. Erinevalt veinist, mis sisaldab lisaks ka alkoholi, suhkruid ja kaloreid, või šokolaadist, kus leidub suhkrut, rasva ja kaloreid, on tšillipipar tervislik köögivili. Sisaldades vähe kaloreid, kuid palju kiudaineid, C-vitamiini ja karetinoide, ei olegi vaja lisauuringuid, et teada – see on väärt suutäis!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles