Ehtekunstinäituse PILK publiku lemmikud on Mariliis Hopp ja Helina Risti

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helina Risti
Helina Risti Foto: Tiit Mõtus

Täna selgusid Eesti Kunstiakadeemia, juveeliäri Goldtime ning Viru Keskuse Eestist inspireeritud ehete loomise koostööprojekti PILK publiku lemmikud, kelleks osutusid ülekaaluka häälteenamusega ehtekunstnikud Mariliis Hopp ja Helina Risti. Õnneliku loosi tahtel sai hääletajatest endale oma autoriehte valida Anne Reinberg, kelle valik langes Agnes Veski loomingule.

Kui Mariliis Hoppi kaunilt voogav ehtemaailm «Sula» on inspireeritud Eestimaa muutlikkust ilmast, siis Helina Risti seeria «Rütmid» viib muistsete eestlaste ja folkloori juurde.

Mariliis Hopp
Mariliis Hopp Foto: Tiit Mõtus

«Minu töö sai inspiratsiooni sellistest igapäeva ja salapära rütmidest, nii füüsilistest kui ka peidetud rütmidest. Muistsed eestlased, kes tegid oma töid rütmiliselt, said nii asjad palju rutem tehtud ning töötulemus jäi ühtlane, selliste rutiinsete liigutuste peale vallandus peagi ka rütmiliselt kordav laul. Naised kudusid kangastelgedel ikka rütmiliselt regilaule lauldes ning sellised rütmid on ju ka meie vaipadesse ning kirivöödesse sisse kirjutatud. Iga lõimelõng moodustab mustri «piksli» ning loob nii salakirjad salasoovide ja -lugudega. Mina tõin sellised kirivöö rütmid metalli, säilitades siiski tekstiilile omase pehmuse,» rääkis Helina Risti.

Mariliis Hopp. Kõrvarõngad.
Mariliis Hopp. Kõrvarõngad. Foto: EKA

Eestist inspireeritud töid esitlesid ehtenäituse PILK raames Viru Keskuse aatriumis Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti eriala III kursuse tudengid Mariliis Hopp, Lotta Koov, Sille Luiga, Rauno Paju, Kairi Sirendi, Iris Krantsiveer, Reeli Lüütsep, Jaan Škerin, Agnes Veski ja Helina Risti. Tudengite töid on juhendanud Piret Hirv ja Eve Margus-Villems Eesti Kunstiakadeemiast. Goldtime’i auhinna pälvis projektis noor ehtekunstnik Sille Luiga, kelle loomingut näeme varsti juveeliketi Eesti disainerite müügialal.

Helina Risti. Kaelakee.
Helina Risti. Kaelakee. Foto: EKA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles