Viis ohtlikku Victoria ajastu ilutrendi (1)

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mary Evans / Scanpix

Kuninganna Victoria ajastu (1837-1901) on silma paistnud kui kurb ja nukker aeg, kuid ometi muutis see maailma. Toonased ilutrendid olid aga teinekord puhta ohtlikud.

1. Näo pleegitamine. 19. sajandil oli naiste jaoks oluline, et nende jume oleks võimalikult kahvatu. Kõrgema klassi naised tahtsid näidata, et nad on piisavalt jõukad, et ei pea päikese käes töötama, seega pidi näonahk olema praktiliselt läbipaistev – nii, et isegi veresooned olid läbi naha näha. Victoria ajastu inimesed olid vaimustuses surmast ning pidasid atraktiivseks seda, kui naine nägi välja haiglane või isegi surnu moodi. Et saavutada valkjat jumet, soovitasid iluajakirjad naistel katta oma nägu terveks ööks oopiumiga ning hommikul tuli nägu pesta ammoniaagiga. Tedretähnide eemaldamiseks kasutati arseeni – seejuures teadsid kõik, et tegemist on mürgiste ainetega, kuid kasutasid neid ilu nimel ikka, vahendab Youtube’i kanal Element 3.

2. Juuste põletamine. Moes olid lokkis juuksed, kuid varajasi lokitange pidi kuumutama elavas tules. Kui aga naine liiga vähe ootas ning raua liiga kiirelt juustesse pani, lõppes see põlema läinud kiharatega. Seetõttu oli juuksekadu Victoria ajastul väga tavaline probleem ning isegi, kui naine õppis tange õigesti kasutama, oli tegu ikkagi peanahale väga kurnava praktikaga. Et kiilakaid kohti ravida, kasutati erinevaid ravimeid – jällegi paistis mürgine ammoniaak olevat võluravim.

3. Verepuhastamine. Victoria ajal surid paljud inimesed just erinevate mürkide tarbimise tõttu. Naised oksendasid verd, olid kahvatud – spetsialistid aga ütlesid, et oksendamine näitab, et keha puhastab end mürkidest ja nii muutub nahk puhtaks ja valgeks. Naistel soovitati ka võimalikult vähe süüa – hommikusöögiks peotäis maasikaid, pool apelsini lõunaks ja kirsid õhtusöögiks. Kui muudmoodi tõesti ei saanud, võis süüa ka natuke sooja puljongit. Et verd puhastada, pidid naised võtma ka erinevaid medikamente.

4. Ninamasinad. Nagu praegugi, polnud toona paljud inimesed oma sünnipäraste ninadega rahul. See pakkus turgu firmadele, kes hakkasid tootma ninamasinaid – metallist seadeldisi, millega pidavat saama muuta oma nina kuju. «Patsiendid» kandsid vedrudega metallplaate magades näos ning pärast mitmeid kuid «ravi» õnnestuski neil oma ninakuju muuta.

5. Paelussidieet. Korsetid olid tol ajal väga populaarsed ning nende eesmärgiks oli muuta naiste keskkoht nii peenikeseks kui võimalik. Et kaalust alla võtta, neelasid mõned naised kapsli, milles peidus paelussi muna. Kui «dieet» oli lõppenud, võeti tablette, mis ussi tappis, kuid usuti ka, et kui sa istud piimakausi ees, suu lahti, meelitad sa niimoodi ussi suu kaudu välja. Paelussid kasvavad aga kuni üheksa meetri pikkuseks, mis kujutab tõelist terviseriski.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles