Õpetame lastele rahatarkust: viis sammu, millest alustada

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Millal on parim aeg rääkida lastega rahast? Kohe praegu. Ole oma lastele positiivne eeskuju ja õpeta neile ise, kuidas rahaga ümber käia. 

Maailma kuulus finantsguru Dave Ramsey jagab soovitusi, kuidas lastega rahast rääkida.

  1. Alusta vaikselt. Lapsed ei taha kuulata viis tundi loengut selle kohta, kuidas pensionit koguda või pere-eelarvet koostada. Alusta mõne asjakohase küsimusega ja uuri, kui palju nad juba teavad. Rahast peaks rääkima tihti, siis saavad lapsed aru, et see on normaalne teema ning julgevad sinu poole oma mõtetega pöörduda.
  2. Ole aus. Kui sa kahetsed minevikus tehtud rumalaid otsuseid, siis ütle oma lastele ka seda. Näiteks, kui soovid, et oleksid tudengina rohkem raha kõrvale pannud või kahetsed mõne laenu võtmist, siis räägi sellest oma lapsega avameelselt. Nad saavad aru ja õpivad väärtusliku õppetunni.
  3. Räägi väärtustest, mitte numbritest. Hea uudis on see, et lapsed ei peagi ega tahagi teada, kui palju sa täpselt teenid. Samas peavad nad õppima, mida tähendavad järgmised mõisted: säästmine, eelarve pidamine, võla tagasi maksmine ja annetamine.
  4. Pange kirja pere eesmärgid. Lase oma lastel kaasa rääkida, kui koostate pere eelarvet. Ära unusta, et lõpliku otsuse teed sa muidugi oma abikaasaga, aga las lapsed näevad, et rahaasju peab planeerima. Lapsed võiks õppida ka seda, et selleks, et midagi saada, tuleb millestki muust loobuda.
  5. Saage koos uusi teadmisi. Täiskasvanuna ei pea sa kõiki vastuseid teadma ja see on täiesti normaalne, et sa õpid koos lapsega.

Niisiis kokkuvõtteks võiks öelda, et hoia oma finantsid lapse ees avatud, ole aus ja näita eeskuju.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles