Krõbeda kattega rabarberikook

FOTO: Kadri Raig

Toidublogija Kadri Raig õpetab, kuidas teha rabarberikooki, mis sobib suurepäraselt tassi kohvi või hoopis piparmünditee kõrvale ja maitseb hästi nii soojalt kui ka järgmisel-ülejärgmisel päeval külmalt.

Krõbeda kattega rabarberikook

  • 3 muna (vabalt peetud kanadelt)
  • 200 g suhkrut (umbes 2,4 dl)
  • 185 g jahu (umbes 3 dl)
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • Suts soola (umbes 0,25 tl)
  • 115 g võid
  • 2 tl vaniljeekstrakti
  • 400 g rabarberit

Krõbe kate

  • 115 g võid
  • 100 g suhkrut (umbes 1,2 dl)
  • 2 tl jahu
  • 30 g mandlilaaste
  • 70 g kõrvitsaseemneid
  • 1 spl vahukoort
  • Suts soola

Kook

1. Eelkuumuta ahi 180 kraadini ning määri koogivorm võiga (kasutasin 20 cm läbimõõduga vormi, kui sa nii kõrget kooki ei soovi, siis sobib ka kuni 24 cm läbimõõduga vorm).

2. Sega omavahel kokku jahu, küpsetuspulber ja sool.

3. Sulata või madalal kuumusel.

4. Koori rabarber ning haki see umbes 0,5 cm viiludeks.

5. Vahusta munad koos suhkruga, kuni saad ühtlase heleda vahu (selleks läheb mikseriga 3-5 minutit, käsitsi pole enam ammu proovinud, aga ilmsel nii umbes 10).

6. Sega sulavõi, vanilje ning jahusegu muna hulka ning vahusta veel seni, kuni kõik segamini on (aga mitte kauem).

7. Kalla taigen ettevalmistatud vormi, laota rabarber ühtlaselt sinna peale ning suru rabarberitükid kergelt taigna sisse.

8. Küpseta kooki umbes 50 minutit, kuni see on kohev, kuldne ning peaaegu valmis.

Krõbe kate

1. Kui koogi valmimiseni on veel umbes 10 minutit, siis valmista krõbe kate.

2. Selleks sulata või väikeses potis.

3. Või sulamise ajal sega omavahel kokku jahu, suhkur, seemned, mandlilaastud ja näpuotsatäis soola.

4. Kalla kuivained või hulka ning sega läbi.

5. Lisa potti ka vahukoor, sega läbi ning lase umbes kolm minutit aegajalt segades podiseda.

Lõppakord

1. Võta kook ahjust ning keera ahju temperatuur 200 kraadile.

2. Tõsta kate koogile ning aja lusika abil ühtlaselt laiali nii, et see ulatub ühtlaselt koogi servadeni.

3. Küpseta veel umbes 10 minutit, kuni kate on krõbe ja kuldne.

4. Lase koogil enne vormist välja võtmist vähemalt 10 minutit jahtuda.

5. Kook maitseb hästi nii soojalt kui ka jahtunult.

Tagasi üles