Hea tuju halvendab mälu

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud inimesed on hädas sellega, et äsjakuuldu ununeb kohe.  Missouri ülikooli psühholoogid avastasid, et unustamise kiirus võib olla seotud inimese meeleoluga.
 

Inimese mälu on keerukas süsteem, kus info talletamise eest vastutavad erinevad mäluliigid. Töömällu salvestub  lühikese aja jooksul piiratud hulk informatsiooni, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Töömälu ja emotsioonide vaheliste seoste uurimiseks korraldas Missouri ülikooli psühholoogiadoktorant Elizabeth Martin koos kaastöölistega seeria katseid.

«Töömälu maht on üsna piiratud,» selgitas Martin katsete tulemusi, mis avaldati ajakirjas Cognition and Emotion.  «Suutsime esimest korda näidata, et hea tuju võib töömälu mahtu vähendada. Inimaju on tervik, kuid selle osasid on võimalik eraldi mõjutada.»

Uurijad näitasid katsetes osalenud isikutele videoklippi ning hindasid katseosaliste tuju enne ja pärast klipi nägemist. Osale katsealustest näidati lõiku koomikute esinemisest, teistele aga õppevideot põrandakatte paigaldamisest. Klippide vaatamise järel paranes koomikuid näinud inimeste tuju tunduvalt.  Õppevideot näinute meeleolus erilisi muutusi ei täheldatud.

Pärast klippide vaatamist tegid kõik katseisikud mälutesti. Selleks loeti neile kiires tempos ette numbreid ning pärast seda paluti meenutada, millised olid viimased kuus numbrit. Komöödiat vaadanud heatujulised katseisikud said mälutestis märkimisväärselt kehvemaid tulemusi kui teise grupi liikmed.

«Mälu võib lõbusas meeleolus küll halvemini talitleda, aga heal tujul on loomulikult ka oma plusspool,» lohutas Martin. «Heas tujus inimesed suudavad loovalt mõelda ning probleeme lahendada.»

Tulevikus loodavad Missouri ülikooli psühholoogid uurida emotsioonide mõju mälule tavaelus esinevates olukordades, näiteks koolitunnis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles