Äpp, mis mõjub noore vaimsele tervisele kõige hullemini

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Suurbritannias uuriti, milline sotsiaalmeediarakendus mõjub noore vaimsele tervisele kõige hullemini.

«The Royal Society for Public Health» avaldas hiljuti oma uurimustulemused selle kohta, milline äpp mõjub noore inimese vaimsele tervisele kõige halvemini. Tulemused on järgmised:

  1. Instagram
  2. Snapchat
  3. Facebook
  4. Twitter
  5. Youtube

Uuring viidi läbi 1479 inimese seas vanuses 14 kuni 24. Vastajatelt küsiti, kas nad on tundud ärevust, depressiooni või üksildust, kui nad kasutavad eelpool nimetatud äppe. Tulemused näitasid, et kõige halvemini mõjub noore inimese vaimsele tervisele Instagrami kasutamine. Sellele järgnesid Snapchat, Facebook ja Twitter. Kusjuures Youtube’i kohta öeldi, et see tekitab kasutajates natukene rohkem positiivseid emotsioone.

Miks mõjuvad sotsiaalmeedia äpid noore vaimsele tervisele halvasti?

Üheks põhjuseks nimetati Instagrami puhul seda, et inimesed kasutavad erinevaid filtreid ja muid pilditöötlusprogramme, et nende pildid paistaksid võimalikult täiuslikud. Selline täiuslikkuse ihalemine ei sisenda noorele inimesele enesekindlust, vaid pigem vastupidi, tekitab vaimseid probleeme, vähendab eneseusku ja paneb noori oma kehas kahtlema.  

Lahendus?

Teadlased ütlevad, et üheks võimalikuks lahenduseks on see, et äpid laseksid iga pildi juurde märkida, kas pilt on töödeldud või mitte. Lisaks veel pakuti välja, et äpp võiks mingil hetkel kasutajale meelde tuletada, et viimane on liiga kaua aega rakendudes veetnud.

See kõik ei tähenda muidugi, et me ei peaks enam sotsiaalmeediat ja vastavaid rakendusi kasutama, vaid tegema seda mõistlikult, vahendab Huffington Post. 2015. aastal tehtud uuringust selgus, et üle kahe tunni sotsiaalmeedia kasutamist on juba liiga palju. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles