Kuidas vältida abielu «neljanda aasta needust»?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

On kurikuulus statistiline näitaja, mida armastatakse tsiteerida: pooled abieludest lõppevad lahutusega. See pole päris tõsi, vähemalt USAs on see näitaja umbes 40 protsenti. Mis aga on tõsi: rohkem kui pool abieludest, mis lahutatakse, lõppevad enne seitset aastat. Kõige populaarsem abieluaasta lahutamiseks on neljas aasta.

Tuleb välja, et enamik paaridest, kel on suhteraskusi, ei pöördu abi saamiseks kuskile ning annavad enne alla. See pole just parim strateegia, kirjutab Verilys paarinõustaja Zack Brittle. Kui suhe on keeruline ja häid aegu napib, on targem püüda sihil püsida. Enamik paare, kes ületavad seitsmenda aasta kriitilise piiri, on öelnud, et suhtes on märgatavalt siis tõusnud lähedus ja rahulolu. Muidugi on erandeid, aga sina ei pea ju erand olema!

Et aidata hoida sihti silme ees, tasub õppust võtta vanasõnast: kes tasa sõuab, see kaugele jõuab. Siin on kolm tõde, mis, kui need omaks võtta, aitavad märkimisväärselt suhet parandada ja raskustest üle olla.

1. Jah, te tõesti näete vaeva. Neljas abieluaasta on raske, kuna siis tuleb tavaliselt palju elumuutusi. Ilmselt jõuab teie ellu laps, mis on juba iseenesest väga traumaatiline sündmus – beebi varastab aega ja energiat mõlemalt vanemalt ja on raske abielu esikohale seada. Ja isegi, kui beebit mängus pole, näete te mõlemad ilmselt vaeva oma karjääriredelil ja kummitada võivad rahalised raskused. Lõppeks ei oska ka paarid õigesti mesinädalate perioodi lõppemist leinata – periood, mis kestab üldiselt kaks aastat. Jah, on raske ja te näete vaeva, kuid sõudke tasakesi.

2. Olukord pole kivisse raiutud. Kui uskuda mitte saatusesse, vaid sellesse, et elu seisneb valikutes, on lihtne ka uskuda, et suhted on valikud. Sinu saatuseks pole olla osa kurvast statistikast. Sa võid valida, kas õitseda või kuhtuda. Paarid, kes kogevad arengut ja kasvu on need, kes on valmis igapäevaelus neid printsiipe ka rakendama. Sa pole passiivne kõrvaltvaataja, sinu rolliks on tegutseda. Kui sa oled õnnetu, vali õnnelik olemine. Kui sa oled kinni jäänud, vali edasiliikumine. Kui su peas on küsimused, küsi neid.

3. Lahenduseks on liikumine. Paarid, kes püsivad liikumises ka rasketel perioodidel on need, kes tähistavad kuldpulmi. Kas sa suudad näha, kus sa 50 aasta pärast oled? Kujutle oma kuldpulmapidu, keegi tõstab teie auks klaasi… Kuidas ta teie suhet iseloomustaks? Mida sa tahad, et ta ütleks? Mida ta võiks rõhutada? Milliseid võite jagada? Millised on need raskused, mille te olete koos läbinud?

Valige paarina edasiliikumine, alati on võimalik astuda sammhaaval edasi. Ärge kaotage silmist pikemat perspektiivi. On midagi ääretult ilusat suhtes, mis jääb püsima. Õppige oma raskeid perioode armastama, olge kannatlikud ja pidage vastu. Kaugele sõuab see, kes tasa, aga järjepidevalt sõuab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles