Retseptisoovitus: toitev salat tuunikalaga

FOTO: Kadri Raig

Toidublogija Kadri Raig õpetab tegema salatit, mis on inspireeritud Nizza salatist ning mille põhikangelasteks on rohelised oad ja kartulid. See salat annab täiesti pearoa mõõdu välja ka ilma tuunikalata.

Salat

  • 400 g (võimalusel värsket) kartulit
  • 150 g rohelisi ube
  • 2 keskmist tomatit (kasutasin ühe punase ja peotäie kollaseid kirsstomateid)
  • 2 spl kappareid
  • 8 musta oliivi
  • 3 muna (vabalt peetud kanade poolt munetud, palun)
  • Praadimiseks õli

Kaste

  • 0,5 väikest sibulat
  • 0,5 spl valge veini äädikat
  • 1 spl sidrunimahla
  • 0,5 spl Dijoni sinepit
  • 2 spl head oliiviõli
  • Soola-pipart

Soovi korral

  • 100 g värsket tuunikala
  • Praadimiseks õli
  • Soola

Juhtnöörid

1. Salati jaoks pane vesi keema ning maitsesta soolaga.

2. Tükelda suuremad kartulid väiksemaks, kui sul õnnestub saada ilusaid pisikesi värskeid kartuleid, siis jäta need terveks.

3. Kartulite keemisaeg sõltub sellest, kui suureks sa tükid jätsid ja ka kartulisordist, aga arvesta umbes 15 minutiga. Värske kartul pane juba keevasse vette, kui sul värsket kartulit saada ei õnnestunud, siis pane kartulid külma vette ja aja siis keema.

4. Et nõude määrimine miinimumini viia, siis keeda munad kartulitega samas potis - keeda neid 10 minutit, seejärel võta need lusika abil välja ning ehmata külma vee all.

5. Samuti keeda oad samas potis - lisa need potti umbes 4 minutit enne seda, kui kartulid lõplikult pehmed on ning kurna koos.

6. Kuumuta pannil õli ning prae selles kappareid umbes 3 minutit nii, et need muutuvad mõnusalt krõbedaks.

7. Samal ajal, kui muu kraam podiseb ja praeb tükelda tomatid suupäraseks.

8. Samuti valmista kaste. Selleks haki sibul nii peenikeseks, kui vähegi saad ning sega kõik muud kastme elemendid omavahel kokku. Seda on hea teha näiteks nii, et paned kõik väikesesse purki, keerad kaane kinni ning raputad hoogsalt.

9. Kui kartulid ja oad kurnatud, siis lisa kaste otse samasse potti - lisa sinna ka tomatid ning sega kõik korralikult kokku.

10. Serveerimisel lisa salati peale ka keedetud ning poolitatud munad, praetud kapparid ning kividest puhastatud oliivid.

11. Soovi korral sobib siia salati juurde ka tuunikala. Selleks aja õli pannil kuumaks ning prae tuunifileed mõlemalt poolt umbes 30 sekundit. Seejärel lõika see umbes 1 cm paksusteks viiludeks ning lisa salatile.

Tagasi üles