Viis üllatavat põhjust, miks käia hommikuti külma duši all

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Õhtune kuum dušš on nagu teraapia - soe vesi loputab koos mustusega ka päevase stressi maha. Pole ime, kui sa sellest loobuda ei taha. Siiski on tervislikum end hommikul pesta võimalikult külma veega.

See on parem ärataja kui kohv. Soe vann teeb uniseks, külm dušš mõjub täpselt vastupidi, loetleb pure Wow põhjuseid, miks end hommikuti karastada. Temperatuurišokk kiirendab südamelöögisagedust, mis omakorda turgutab kogu keha verevarustust. Kasu on juba sellest, kui pesed end sooja veega, aga loputad jääkülma veega.

See võib aidata kaalu langetada. Külmas aktiveerub pruun rasvkude, mis muudab kalorid soojuseks ning põletab valget rasva. Kui palju kaloreid täpselt, ei ole veel selge, kuid senised uurimused on näidanud, et vahe on piisavalt suur, et sellest kasu lõigata.

Su juuksed ja nahk on selle eest tänulikud. Kuigi kuum vesi on mõnus, ei tee see naha ja juuste välimusele midagi head. Kuum vesi viib neist niiskust välja, kuid külm vesi leevendab nahapunetusi  ja turseid ning suleb poorid, mis hoiavad niiskust kinni. Tänu sellele jääb nahale õhetav kuma ja juustele kaunis läige.

Sa võid tunda end rõõmsamana. Jääkülmale veele mõeldes on seda raske järeldada, kuid uuringud on näidanud, et hommikune külma veega karastamine tõstab tuju. Suurenenud rõõmsameelsust võid märgata juba kahe nädala pärast. 

See aitab tugevdada immuunsust. Kui sa oled terve, siis pole vaja karta, et külm vesi sind haigeks teeks. Regulaarne külm dušš suurendab valgete vereliblede osakaalu ja aitab sul haigustele paremini vastu seista. Rohkem põhjuseid ei olegi vaja!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles