Üllatav tegevus, mis aitab ennetada rinnavähki

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Uus laialdane uuring viitab, et keskeas aitab aiandusega tegelemine tuntavalt vähendada rinnavähi riski.

Kõige levinumad rinnavähi põhjused naiste hulgas on elustiili mõjud: dieet, alkohol ja treeningud. Kõige suurem kaitsev mõju on liikumisel ning enim kahjustab alkoholitarbimine, leidis kümme aastat kestnud uurimus. Juba üks klaas veini päevas on piisav, et tõsta haiguse riski üheksa protsendi võrra menopausi läbinud naistel, kirjutab Telegraph.

Uuringu korraldas maailma vähiuurimisfond ning see hõlmas naisi üle kogu maailma. Nende sõnul on võimalik aastas ennetada 6000 rinnavähi juhtu, kui naised liigutaksid end vaid pool tundi päevas, olgu see liigutamine siis üliaktiivne või mõõdukas.

Enne menopausi on võimalik vähendada rinnavähi riski 17 protsendi võrra, kui sa liigutad päevas aktiivselt vähemalt 45 minutit (rattasõit, jooksmine). Pärast menopausi langeb protsent kümnele. Siis aga aitab rohkem mõõdukas liikumine – näiteks aiandus või jalutamine –, protsent tõuseb sel juhul 13 punktini.

Fondi sõnul saab ennetada 12 000 vähijuhtu, kui naised üldse alkoholi ei jooks. Uuringu tarbeks analüüsiti 119 erinevat uurimistööd, kus olid koos 12 miljoni naise ja 260 000 vähijuhtumi andmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles