Lastearstide uued soovitused: ärge andke alla aastasele lapsele mahla

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahlas või nektaris võib olla palju suhkrut.
Mahlas või nektaris võib olla palju suhkrut. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ameerika pediaatrite akadeemia (AAP) värskete soovituste järgi ei tohiks alla ühe aasta vanustele lastele üldse mahla anda, kui just arst vastupidist ei soovita.

Akadeemia 2001. aastal avaldatud seisukohas ei soovitatud mahla lastele, kes olid nooremad kui kuus kuud, kirjutab CNN. Ühe kuni kuue aasta vanused lapsed võisid soovituste järgi tarbida neli kuni kuus untsi (114 kuni 170 grammi) mahla ja seitsmeaastased või vanemad kaheksa kuni kaksteist (255 kuni 340 untsi). Samas on sellest ajast saati muretsetud laste suurenenud rasvumise näitajate ja kaariese sagedasema esinemise pärast.

AAP uute soovituste kohaselt on ühe- kuni kolmeaastaste laste maksimaalne mahlatarbimise kogus neli untsi. Kolme- kuni kuueaastased võivad tarbida uute soovituste järgi päevas neli kuni kuus untsi mahla ning seitsmeaastased ja vanemad lapsed maksimaalselt kaheksa untsi.

Akadeemia soovitab väikeste lastega peredel lastearstiga mahlatarbimisest rääkida, sest mahla joomine võib viia kaariese tekkeni. Kuigi mahlajoomise ja lapseea rasvumise vaheline seos on ebaselge, soovitab AAP vältida mahla lastel, kes on hädas kiire kaalutõusuga. Teiste jaoks AAP mahlajoomist ära ei keela.

Lastearstide sõnul ei ole mahl lastele esimesel eluaastal vajalik ning ka spetsiaalselt imikutele suunatud mahladel pole AAPi hinnangul väärtust.

Akadeemia uued soovitused avaldati eile ajakirjas Pediatrics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles