Kuidas saavutada tasakaal ja meelerahu igapäevaelus?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Keil
Kaja Keil Foto: Erakogu

Veedaliku elustiili kauaaegne praktiseerija, juhendaja ja koolitaja Kaja Keil tõdeb oma värskelt ilmunud raamatus «Elu Maitsed - Praktiline Ajurveeda», et tavaliselt peetakse ajurveedat ikka millekski võõrapäraseks ja seostatakse esmajoones Indiaga. Viimane ei ole otseselt vale, kuid võrdusmärki nende kahe vahele siiski panna ei saa. 

Ajurveeda ei esinda mitte ühtegi konkreetset rahvust ega religiooni, vaid baseerub algallikal ehk puhtal looduse matemaatikal. Loodus tervikuna ei kuulu ju otseselt kellelegi ja selle universaalsed seosed toimivad sõltumata kontinendist ja inimeste nahavärvist. 

Kui piirid on ületatud, siis supertoidud enam ei aita

«Ajurveeda juurde jõudmine on õpetanud mind oma reaalsust sõna otseses mõttes tingimusteta armastama ja andnud vajalikud oskused seda ka teadlikult seedida. See on elukestev õpe, mis ei piirdu ehk ainult ühe eluga. Kui rääkida spirituaalsusest, siis ka see on puhas praktika just päriselus,» ütles Kaja Keil ja lisas, et üks tema raamatu eesmärkidest on aidata lugejal mõista või vähemasti korraks mõtestada, et aeg on ainus asi, mida me asendada ei saa ning füüsilise keha jaoks ei ole kunagi võimalik luua ühtegi äppi. Füüsiline keha annab pidevalt ületatud piiridest märku, aga enamasti me seda ignoreerime või püüame näiteks supertoiduainetega vaigistada. Väsimus on üks neist märkidest.

Arvestades tänapäeva ühiskonnale iseloomulikku infomüra on eriti oluline seoste loomise teadlik oskus ja taipamine, et kõik välja kuulutatud kasulik ja tervislik ei ole tingimata sobilik. Äppide asemel tuleks püüda kasutusele võtta need peened tunnetusvahendid, mida ükski äpp kunagi asendada ei suuda ja mis suures efektiivsuse vajaduses üha enam taandarenevad (kuulmine, puudutus, nägemine, lõhnataju, maitsemeel).

Ühest küljest on ajurveeda imelihtne, aga teisalt oma kohati hoomamatus täiuses looduse kõrgema matemaatika keerulisim valem ja poeesia tippteos. Nii nagu elu. Valemite lahtikodeerimine algab alati numbrite õppimisest ja värsiridade seadmine tähtede tundmisest. Millised need tähed ja numbrid on ning kuidas selle kõigega on seotud meie igapäevane toit saab täpsemalt teada 25. mail Solarise Apollo raamatukaupluses toimuval esmaesitlusel.

Kõigil kohale tulnutel on võimalus praktiliselt kasutusse võtta oma looduse poolt kaasa antud ainulaadseid «äpid» – kuulmine, puudutus, nägemine, lõhna- ja maitsetaju! Heli loob suurepärane viiuldaja Karoliina Kreinetaal, maitsed ja lõhnad on koos väikese üllatusega peidetud energiatrühvlitesse ning üritust juhib alati särav Ingrid Peek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles