Teadlased: südamevalu teeb füüsiliselt haiget

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi tõrjutuse tunne ja füüsiline valu on väga erinevad, on nad siiski omavahel sarnasemad kui varem arvatud – kui keegi purustab te südame või tunnete sotsiaalset tõrjutust, siis teeb see ka füüsiliselt haiget.

Ajakirjas Psychological Science avaldatud teadusartiklis seisis, et magnetresonantstomograafiaga aju uurinud teadlaste avastuse kohaselt on armastuse purunemisest tekkinud südamevalu füüsiline vaste umbes sarnane kõrvetavale valule, mida tuntakse kuuma kohvi sülle pillamisel, vahendas teadus.err.ee.

Äsja ilmunud uuring sai tõuke eelmisel aastal avaldatud artiklist, kus väideti, et inimesed, kes tarbisid valuvaigistit paratsetamooli (ehk atseetaminofeeni), tundsid vähem tõrjutust, kui neid pallimängust kõrvale jäeti.

Paratsetamooli kasutatakse palaviku alandamiseks ning peavalu ja teiste nõrkade valude raviks, kuid selles artiklis leiti, et ravim võib olla ka ühtlasi valuvaigisti valulike tunnete leevendamisel.

Füüsilist valu ei tekita siiski kõik valulikud emotsioonid – näib, et tunded, mis kaasnevad ühiskondliku hukkamõistu või mahajätmisega, tekitavad tajutavamaid füüsilisi tundmusi kui muud haavavad üleelamised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles