Neli nõuannet, kuidas ennetada tupeseent

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Sa ei pruugi tahta tupe seenhaigusest rääkida, kuid veel vähem tahad sa ilmselt selle tagajärgedega tegeleda. Terves vagiinas on palju baktereid ja ka väike hulk seenerakke, samuti on terve tsükli osa eritis. Kuid kui sulle tundub, et midagi on viltu, mine kindlasti arsti juurde.

Kõik seenhaigused on vaginaalsed põletikud, mida põhjustab Candida perekonda kuuluv seen. Vagiina keskkond on kahjuks ideaalne selle seene levikuks, kuna on niiske ja soe, seega tasub väga hoolikalt end hoida ning sooja hooaja lähenedes tasub eriti ette vaadata. Kuidas seda teha? Verily palus nõuandeid dr John Feyesilt, kes on Monterey haigla günekoloog.

  1. Ära puhasta tuppe muuga kui veega. Dr Fejesi sõnul rikub muuga kui veega tupe pesemine pH-tasakaalu ning samuti eemaldad nii tasakaaluks olulises mikroobid ja seened. Normaalolukorras ei tohiks sul enda pesemiseks vaja minna muud kui leiget vett ning lõhnatut leebet seepi.
  2. Kui lõhn on vale, mine arsti juurde. Põletus- ja sügelemistunne, eritis ja üleüldine ebamugavus vagiinas on tüüpilised seeneinfektsiooni tunnused. Normaalsed vaginaalsed eritised peaksid olema selged või valkjad ning lõhnatud või väga õrna lõhnaga. Kui lõhn ja eritis muutuvad, tasub pöörduda arsti poole.
  3. On põhjus, miks suveaeg toob kaasa põiepõletikud ja seenehaigused. Kuna põiepõletikud ilmnevad sageli hooajaliselt, siis nende raviks kasutatavad antibiootikumid võivad vallandada seenhaiguse. Seetõttu tasub arstilt kohe küsida ka rohtu seenhaiguse vastu.
  4. Mõtle hoolikalt oma aluspesuvalikute üle. Et ennetada haiguse teket, kanna hooajale vastavaid rõivaid. Aluspesu peaks olema mitte liiga liibuv ja puuvillane – ei mingit siidi ega stringe. Mida vähem võimalusi on seentel elutseda, seda väiksema tõenäosusega sul ka põletik tekib.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles