Millised joogastiilid on sel aastal Joogafestivalil esindatud?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joogafestival 2016
Joogafestival 2016 Foto: Marju Randmer-Nellis

Juulikuus võõrustab Haapsalu Piiskopilinnus juba kuuendat korda oma hoovis joogahuvilisi. See tähendab, et on aeg mõtted suve lainele seada ja hakata valmistuma joogafestivaliks, mis toimub 22.-23. juulil. 

Joogafestivalil esinevad parimad joogaõpetajad Eestist ja välismaalt, järele saab proovida üle 10 joogastiili ning kuulata loenguid ja osaleda töötubades. Festivalile on oodatud nii algajad kui ka aastaid joogat praktiseerinud huvilised. Ka pere pisemad on festivalile teretulnud, kuna on olemas eraldi lasteprogramm, kus lisaks lastejoogale jõutakse läbi jutustuste ja mängude ka tujude ja tunneteni, õpitakse neid mõistma ja nendega toime tulema. 

Millised joogastiilid on sel aastal Joogafestivalil esindatud? 

Akrojooga

Akrojooga on dünaamiline ja mänguline praktika, mis seob akrobaatika ja jooga. Erinevate paarisharjutuste, mängude, jooga ning loovate ülesannete abil õpitakse tundma ja usaldama nii ennast kui ka teisi. Akrojooga juhendajad ütlevad, et luues turvalise keskkonna mängimiseks, avastamiseks ja õppimiseks, hakkame aduma seda, milleks meie kehad koos töötades võimelised on. Akrojooga võib ka parajalt väljakutsuv olla, sest seistakse silmitsi enda seatud piirangute, hirmude ja sotsiaalsete barjääridega. Seetõttu annab akrojooga võimaluse kasvuks – ületades ja üllatades nii ennast kui ka teisi, avastatakse, et ollakse võimelised palju enamaks kui varem arvati.

Hatha jooga

Hatha jooga harjutused moodustavad omaette terviku koos kontrollitud hingamisega, mis on kohandatud nii staatilistele asenditele kui ka asendis olles üksikute kehaosade ja lihaste tunnetuslikule liikumisele, pingutusele ja lõdvestusele. Eesmärk on, et keha ja vaim funktsioneeriksid tervikuna.

Kundalini jooga

Kundalini jooga on joogi Bhajani õpetustel põhinev dünaamiline joogavorm, mis hõlmab füüsilisi harjutusi, hingamistehnikaid, keha- ja käteasendeid, mantrate loitsimist ja meditatsioone. Puhastava ja tervendava toimega Kundalini jooga tõstab heaolu, tugevdab elujõudu ning virgutab loomingulisust. Lisaks aitab lahti hoida energiakanalid, stimuleerida tšakraid, tasakaalustada näärmete tegevust ja tugevdada närvisüsteemi.

Naistejooga

On mitmeid põhjuseid, miks intiimlihased võivad nõrgeneda või pingesse minna: elustiil, ületreenimine, vale rüht, raskuste tõstmine, rasedus, vanus, haigused jmt. «Kuid üks on kindel – kui «alumine korrus» ei ole toonuses, mõjutab see nii naise identiteeti, enesehinnangut, suhteid partneriga kui ka intiimelu,» ütleb naistejooga õpetaja Katri Ristal.

AVIVA Dance on tervendavate harjutuste seeria, mille eesmärk on suurendada verevarustust ja energiat alakõhus, tuua juurde hormoone, hapnikku ja toitaineid. Alakõhus paiknevate lihaste ja organite stimulatsioon, nende tahtlik pingutamine ja lõdvestamine ning õige hingamine võivad õpetaja hinnangul leevendada ja ravida mitmeid günekoloogilisi ja uriinipidamatusega seotud probleeme, tasakaalustada hormoone ja suurendada viljastumispotentsiaali. Õige hingamine rahustab närvisüsteemi ning suurendab keha tundlikkust.

Radža jooga

Radža joogast (Radža– tõlkes kuninglik) räägitakse sageli kui jooga kuninglikust teest. Radža jooga viib ühtsuseni praktikate kaudu, mis suunavad teadvuse sissepoole. Olemuseks on keha, meele ja hinge ühtsus. Klassikalisest Radža joogast on välja kasvanud tugevam füüsiline ja hetkel tuntum Hatha jooga. Radža joogas on lisaks füüsilistele asenditele suunatud palju tähelepanu vaimsele poolele, kus tähtsal kohal on pranayama-hingamistehnikad, meditatsioon ja sügav lõdvestumine. Radža joogas kasutatakse neid peamiselt selleks, et valmistada keha ette meditatsiooniks. Samuti on eesmärk füüsilise keha puhastamine erinevate tehnikate kaudu, et seeläbi puhastada meelt ning hoida eluenergia meie kehas vabas voolamises. Teadlikkuse valdama õppimine on kahtlemata võti elukvaliteedi üldiseks parandamiseks, eneseteostuseks ja oma isikliku loomuliku väe avamiseks.

Tantsujooga

Tantsujooga ehk Shakti tants toob kokku Kundalini jooga väe ja vabastava tantsu maagia. Läbi voolavate joogavenituste, liikuvate meditatsioonide, teadliku hingamise, vaba tantsu ja mantrakoreograafia loob Shakti tants energia, harmoonia ja rõõmu kogu sinu olemusspektris. Lisaks Kundalini joogale kaasab Shakti tants elemente teistest joogavormidest ning kombineerib need tantsustiilidega Idast ja Läänest.

Shakti tantsu tund koosneb erinevatest faasidest, mis on kokku seatud nii, et maksimaalselt puhastada ja äratada praanakeha ning avada ja lubada endas voolama Shakti energia. Sarnaselt Patanjali 8 joogasuutrale on ka Shakti tantsus 8 faasi, mis peegeldavad 8 joogaharu ehk ashtang’i elementi, millel baseerub kogu joogateadus. Liikudes läbi faaside, ärkavad meie olemuse erinevad tahud ‒ füüsilised, mentaalsed ja emotsionaalsed ‒, mis on kõik kaasatud sellesse tantsulisse rännakusse oma sisemaailma.

Vinyasa jooga

Vinyasa jooga on dünaamiline joogastiil, kus hingamine ja liikumine on omavahel sünkroniseeritud. Selle joogastiili juured on seotud Ashtanga jooga süsteemiga, aga seeriate ülesehitus varieerub ning on erinev traditsioonilise Ashtanga seeriatest. Läbi pidevalt muutuvate seeriate saab kogeda muutuste kasulikkust ja vajalikkust. Sagedased Vinyasad hoiavad energiataseme kõrgel ja aitavad luua kergemat ning tugevamat keha ja puhtamat meelt.

Yogafunc

YOGAFUNC Live koos Jagaspace’iga on elava muusikaga dünaamiline joogatund, mis on loodud kolme loomingulise inimese koostööl. Joogaprogrammi on välja töötanud Jocke Salokorpi ja spetsiaalselt sellele tunnile on loonud muusika Jagaspace.

Naerujooga

Naerujooga loob armastuse ruumi, kus erineva taustaga inimesed (eelnev joogakogemus ei ole vajalik) saavad koguneda hinnangute vabas keskkonnas, et kogeda lihtsalt elurõõmu ilma igasuguste tingimusteta ja tunnetades, et sisemuses moodustame terviku. Ei ole midagi lõõgastavamat, kui lihtsalt olla Sina Ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles