Iluuni on päris: vähene uni teeb inetuks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kui keegi ütleb, et ta vajab iluund, siis ei maksa seda talle pahaks panna. Nimelt leidsid Stockholmi Ülikooli teadlased, et need, kes kannatavad unepuuduse käes, tunduvad teistele vähematraktiivsed.

Väljaandes Royal Society Open Science avaldati uuring, milles osales 25 vabatahtlikku. Katsealustest tehti pilti siis, kui nad sai kaks ööd järjest hästi magada ja ka siis, kui nad magasid kaks ööd järjest ainult neli tundi, edastab Telegraph. 

Seejärel näidati neid fotosid 122 vaatlejale, kes hindasid pildil nähtud inimeste atraktiivsust, tervist, unisust ja usaldusväärsust. Lisaks pidid vaatlejad vastama küsimusele: «Kui väga sooviksid sa selle inimesega suhelda?»

Magamatute inimeste pilte hindasid vaatlejad vähematraktiivseks, vähem terveks ja unisemaks. Samuti ei soovitud nendega nii palju suhelda. Usaldusväärsuse puhul mingeid erinevusi kahe foto vahel ei selgunud. 

«Tulemused näitavad, et naturalistlik unekadu on näost näha ja inimesed soovivad vähem suhelda nendega, kes kannatavad unepuuduse käes,» teatasid uurijad pressiteates. 

Tulemusi kommenteeris ka Liverpooli Ülikooli psühholoogiaekspert Gayle Brewer, kelle selgitusel hinnatakse atraktiivsust alateadlikult. «Aga me kõik teeme seda ja me märkame isegi väga väikeseid märke sellest, et keegi on väsinud või haige. Me tahame, et meie partner oleks atraktiivne ja energiline. See uuring on hea meeldetuletus, kui tähtis uni meile on.»

Uuringu juht dr Tina Sundelin märkis, et atraktiivsetele inimestele omistatakse ka paremaid suhtlemisoskusi, mistõttu ei ole imekspandav, et pigem soovitakse suhelda nendega, kes on korralikult maganud. 

«Väsimuse puhul võivad rolli mängida juba ka teised faktorid,» nentis Sundelin. «Võib-olla arvatakse, et see, kes näeb väsinud välja, on halb seltsiline (vähem tähelepanelik, vähem seltskondlik), või ehk on see seotud ka riskiga, sest unepuudust seostatakse vigade tegemisega. Võimalik, et see on kõikide nende tegurite kombinatsioon.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles