Sinu brauser on natuke ajast maha jäänud. Et kõik töötaks, nagu vaja, palun uuenda enda brauserit.
Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. ROHKEM INFOT >
Postimees 160 Juubeli puhul loe seda lugu tasuta!

Kogu Eesti kodukohvitab

KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
Saada vihje
  • Maria Kruusenvald pakub Merivälja kohvikute päevadel tervislikke küpsetisi.
Suussulav valge oa-banaanikook. | FOTO: Maria Kruusenvald

Kümne aasta eest Hiiumaalt Kärdlast alanud kodukohvikute päevad vallutavad varsti õued üle Eesti. Läinud suvel Tallinnas Meriväljal kohvitajatele esimest korda väravad avanud Maria Kruusenvald kavatseb seda tänavugi teha ja näidata, et tervisesõbralikud koogid suvikõrvitsast, ubadest või banaanist on suurepärane kohvikõrvane.

Esimesed tänavused kodukohvikute päevad on juba peetud: Soomaal, Tartus Karlovas ja Raplamaal Kaius. Täna ja homme võib lustida Kalamaja hoovikohvikutes ning sügiseni välja pole nädalalõppu, kui kusagil Eestimaa nurgas ei saaks koduküpsetisi või mõnd muud aiavõõrustaja toiduhitti proovida.

Augustis pidutsevad muidugi ka Hiiumaa ja Kärdla, kust õuekohvikute traditsioon 2007. aastal alguse sai – sealne kohvitamise komme on kuulus juba ülemöödunud sajandi keskelt, kui naaberkülade inimesed hakkasid Kärdla rahvast kohvilähkriteks narrima. Kui mujalt pärit rahvas võttis kodust kaugemale tööle minnes lähkriga kaasa hapupiima või kalja, siis Ungern-Sternbergi parunipere rajatud Kärdla kalevivabriku töölised jõid pauside ajal kohvi. Kas joodi sakste toodud oakohvi või tehti mitmesajale töölisele kohvipause, ei tea täpselt enam keegi. Kõneldakse ka, et vabrikuhoovi sammastega majas kostitas töölisi kohviga prantslasest värvimeistri proua.

„Burksijärjekord kasvas pooleteise tunni pikkuseks. Uskumatu, kuid inimesed olid nõus ootama,” kirjeldab Maria.

Hiiumaa kohvikute päevade kodulehel seisab viitega Eesti Rahva Muuseumile, et hiidlaste kohvi valmistati vanasti nisust või mõnest muust viljast. «Kohvioana» olevat kasvatatud ka üht viha maitsega madalat liblikõielist taime. Samuti tehti kohvi munast ja rukkijahust, mis segati ja pruunistati ahjus, lisati sigurid ning jahvatati kohviks.

Umbes viissada külalist

«See oli tore kogemus. Aga ka šokk. Midagi sellist ei osanud ma oodata ega arvestada,» meenutab fotograaf Maria Kruusenvald naerdes hommikut, kui oma Merivälja koduõue möödunud aasta augustis kohvitajatele avas. «Arvasin, et tuleb üks mõnus tšill päev – koogid ootavad letil, grillin rahulikult mõned burgerid ja puhun kohalikega juttu.»

Kui aga euroalustest lauad-toolid ja lastele mõeldud tipitelgid olid paigas, koogid letile sätitud ja kell lõi avamistundi, voolas aeda meeletu rahvamass…

Maria Kruusenvald teeb kooki suhkruta. / Maria Kruusenvald

Päevaga käis nende pere kodukohvikust läbi umbes viissada inimest. Ja suur osa neist nõudis burksi! Tegelikult oli pererahvas kohvikutepäeva hitiks tõusnud grillburgeri menüüsse võtnud üksnes selleks, et ka mehisem kõhutäis oleks vajadusel võtta. Maria, kes ise nisujahu ja valget suhkrut ei tarvita, pani rõhu hoopis tervislikele kookidele ning maiustustele, kus olulist rolli kandsid näiteks oad või toortatar. Õnneks hindas publik ka need maitsvaks ja sõi viimseni ära, küsiti retseptegi kaasa. Samuti tuli majapidamisse korralik kasum, mida hobikokk ei osanud kuidagi ette näha – pigem oli ta peljanud, et mida teha suure toidukogusega siis, kui see jääb maha müümata.

«Burksijärjekord kasvas pooleteise tunni pikkuseks. Uskumatu, kuid inimesed olid nõus ootama,» meenutab Maria.

Burger ise oli sööjate kinnitusel muidugi ekstra hea. Et veisekotlet jääks mahlane, segas naine lisaks soolale, piprale, sibulale, küüslaugule ja ürtidele hakklihamassi hulka suitsuse maitsega barbeque-kastet. Kotleti lagunemise ärahoidmiseks pani ta tainasse ka tibakese nisujahu, mis toimib selle sees nagu liim. Muu oli aga klassika: kukkel, marineeritud kurk, tomat, juust, värske salat ja sinepine hapukoorekaste.

Et perel polnud renditud suurt profigrilli, vaid oli tavaline pisike kodune gaasigrill, sai see tõsist vatti, kuid pidas vastu. Maria ise muudkui grillis, nii et peale veisehakkliha ja -kotlettide ning grillisuitsu tema silmad sel päeval suurt midagi muud näha ei jõudnudki. Seegi on tal meeles, et Viimsi poed olid veisehakklihast ja burgerikuklitest lõpuks tühjaks ostetud – abikaasa käis neid kolm korda juurde toomas. Samuti mäletab ta Viimsi Marketi müüjaprouade hämmeldunud nägusid, kui ta eelmisel päeval palus endale esimese 20 kilo veisehakkliha kaaluda.

Muffineid saab lillkapsast

Loomulikult tõttas kohvikupidaja-Mariale appi kogu pere. Abikaasa ja laps hoidsid silma peal, et aias ja laudades oleks kõik hästi ning kannudes jätkuks kurgi, sidruni ja marjadega lauavett, sõbrannad teenindasid leti taga. Eelmise päeva küpsetustöö ja köögitoimetused kuni kella neljani hommikul jäid siiski suuresti pereema kanda, kuid poolmagamata öö üle ta ei kurda: kokkamine, uute retseptide katsetamine ja mitmekäigulised õhtusöögid sõpradele on tema hobiks juba aastaid.

Maria loodab, et küllap tuleb Merivälja tänavustele kohvikute päevadele julgeid hakkajaid juurde, rahvas jaguneb siis hõredamalt ja kodukohviku pidajad ise saavad päevast rohkem mõnu tunda. Ehk osalt oligi möödunud suvel tihedat tunglemist seepärast, et Meriväljal oli kohvipakkujaid veel vähe, neliteist – näiteks Kalamajas oli mullu hoovikohvikuid saja ringis.

Toidusedelit ta augustikuiseks etteasteks veel välja mõelnud pole, kuid tervislikke küpsetisi saab tema kodukohvikus maitsta kindlasti. Viimaste aastate treeninguterohke ning nisujahu- ja suhkruvaba elustiil on harjutanud naist välja mõtlema küllaga retsepte, kuidas magusakunstis esialgu paljudes võõristust tekitavat kraami, näiteks köögivilju kasutada. «Konservatiivsele koogisõbrale võib tunduda idee võõristav, kuid maitsest ei oskaks seda enamasti aimatagi,» kutsub ta tervislikumaid küpsetisi proovima. Marial õnnestuvad sellised koogikooslused juba nii hästi, et isegi tema lapsed ei saa aru, et nende muffinid on tehtud lillkapsast või šokolaadikook ubadest ning et seal pole suhkrut ega jahu – küsivad neid juurdegi. Ja see on talle kompliment.

Hiljuti alustas ta ka oma retseptialbumiga www.fitköök.ee, kus parimad palad kõigile järeleproovimiseks näha. Need retseptid, mida hobikokk lugejatega Arteris jagab, sisaldavad muu hulgas valgeid ja musti konservube – musti liigub vähem, neid võib saada mõnest supermarketist, näiteks Prismast, või ökopoodidest. Kui neid tõesti ei leia, sobivad asenduseks ka punased oad, kuid nii head tulemust nendest ei saa.

Sportijana lisab Maria oma koogitainasse tihti toidulisandite riiulis leiduvat proteiinipulbrit, mis täidab mee või agaavisiirupi kõrval magustaja ülesannet ja annab kehale rohkem valku. Loomulikult ei pea seda teised koogiküpsetajad ostma tormama – mandli-, riisi- või täisterakaerajahu passib tervisekooki selle asemel sama hästi. Munavalge koguse märgib Maria retseptidesse grammidega, sest tema ostab poodidest sageli pudelisse pandud munavalget – kui seda on tervisekooki tarvis suuremat kogust, on nii lihtsalt mugavam.

Ise kavatseb ta suvel mitmetelt kodukohvikute päevadelt läbi astuda, eriti eramajade õuedelt. Et vaadata, milliseks inimesed oma kohvikud sättinud on – miljööle tahaks ta isegi tänavu rohkem rõhku panna.

Suussulav valge oa-banaanikook. / Maria Kruusenvald

Suussulav valge oa-banaanikook

1 väiksem maguskartul ehk bataat (u 270 g)

1 keskmine suvikõrvits (230 g)

1 purk valgeid konservube, vedelikuta (240 g)

2 suurt või 3 väiksemat kooritud banaani (250 g)

90 g mandli-, riisi- või täisterakaerajahu või banaani proteiinipulbrit

70 g rafineerimata kookosrasva

1 muna

5 munavalget (150 g)

1 pakk (200 g) ricotta kohupiima

65 g agaavisiirupit (45 g, kui kasutad proteiinipulbrit)

2 tl küpsetuspulbrit

Koori bataat ning keeda, auruta või küpseta ahjus. Tükelda suvikõrvits ja banaan. Pane kõik ained suurde kaussi, sega ja püreesta saumikseriga ühtlaseks. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24–26 cm läbimõõduga koogivormi ja küpseta 180-kraadises ahjus u 60 minutit.

Ei tasu ehmatada, et tainas jääb küllaltki vedel – kook küpseb kenasti tahkeks. Proovi küpsust noaotsa või tikuga – kui see enam tainaseks ei jää ja kook on pealt kuldpruun, võib ahju välja lülitada ja jätta selle veel natukeseks järelküpsema. Küpsetis maitseb hästi nii soojalt kui ka külmalt. Serveerida võiks marjade, kookospiima ja kakaopulbriga.

Śokolaadikook mustadest ubadest. / Maria Kruusenvald

Šokolaadikook mustadest ubadest

1 purk musti konservube, vedelikuta (240 g)

2 kooritud banaani (225 g)

100 g suhkruta kakaopulbrit

50 g agaavisiirupit

2 keskmist kooritud õuna (340 g)

140 g rafineerimata kookosrasva

2 muna

3 munavalget (100 g)

näpuotsatäis Himaalaja roosat soola, vanilliekstrakti või -suhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

Tükelda banaan ja õunad. Sega ja püreesta kõik koostisained sau- või kannmikseriga ühtlaseks massiks. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24–26 cm läbimõõduga koogivormi ja küpseta 150-kraadises ahjus u 50–60 minutit. Lase koogil jahtuda, kata toidukile või kaanega ja pane paariks tunniks kuni ööks külmkappi. Paku näiteks marjade ja kohupiimakreemiga.

Kaeramuffinid peekoni ja suitsukanaga. / Maria Kruusenvald

Kaeramuffinid peekoni ja suitsukanaga

12 tk

200–250 g kaerahelbeid

135 g (suitsu)peekonit

245 g ehk üks suurem nahata suitsukanakints

200 g riivjuustu

u 15 munavalget (500 g)

1 paprika

soovi korral hakitud rohelist sibulat

soola, pipart

Jäta u 70 g juustu pealeraputamiseks. Haki paprika, kana ja peekon peeneks, sega riivjuustu ja teiste koostisainetega. Maitsesta soola ja pipraga. Vooderda 12 auguga muffinipann paberist muffinivormidega, mõõda tainas vormidesse, raputa peale juust ja küpseta 150–175-kraadises ahjus u 50 minutit. Lülita ahi välja ja lase muffinitel veel järelküpseda.

Sellised muffinid on hea vaheldus hommikusele pudrule või omletile. Muffinid on mugav õhtul valmis küpsetada ja siis hommikul süüa – maitsevad jahtunult väga hästi.

Kohvikute päevad – kus ja millal?

Vaata jooksvalt muutusi ja täiendusi www.maainfo.ee.

Kalamaja päevade hoovikohvikud möödunud kevadel - Õnne kohvik. / Kristina Herodes

Mai

20.–21. mai Kalamaja päevade hoovikohvikud, Tallinn

27. mai Männiku küla kohvikute päev, Tallinn

28. mai Kakumäe kodukohvikute päev, Harjumaa

Juuni

2. juuni Viljandi kohvikuöö

3. juuni Tõrva 3. kodukohvikute päev, Valgamaa

10. juuni Rõngu kandi viie tee puhvetite päev, Tartumaa

11. juuni Rakvere linna kodukohvikute päev

17. juuni Suure-Jaani kodukohvikute päev, Viljandimaa

23. juuni Hagudi jaanikohvikute päev, Raplamaa

Juuli

2. juuli Türi aedlinna kodukohvikute päev, Järvamaa

8. juuli Võru kodukohvikute päev

8. juuli Illuka valla külakohvikute päev, Ida-Virumaa

8. juuli Elva kohvikute päev «Hoiame üksteist», Tartumaa

8. juuli Aruküla kohvikute päev – 11 kohviringi ümber Aruküla, Harjumaa

15. juuli Valga-Valka kodukohvikute päev

15. juuli Võsu Jazzi aiakohvikute kontserdid, Lääne-Virumaa

15. juuli Märjamaa kodukohvikute päev, Raplamaa

16. juuli mõisahõnguline kohvikute päev Anija mõisas, Harjumaa

21.–22. juuli Ostrova festivali kodukohvikud, Setumaa

22. juuli Kiisa kohvikute päev, Harjumaa

29. juuli Lihula valla kohvikute päev, Harjumaa

29. juuli Kose valla kohvikute päev, Harjumaa

29. juuli kohvikute päev Prangli saarel, Harjumaa

30. juuli Viimsi kohvikute päev, Harjumaa

August

3.–6. august Hiiumaa kohvikute päevad

5. august Oti mustasõstrafestivali kohvikute päev, Harjumaa

11.–12. august Paide arvamusfestivali kohvikud

12.–13. august Kostipäiv ehk Setumaa kohvikute päev, Põlvamaa

12. august Tapa linna kodukohvikud (vorstifestivali raames), Lääne-Virumaa

13. august Tammelinna kodukohvikute päev, Tartu

13. august Jõgeva kohvikute päev

19. august Kääpa kohvikute päev, Jõgevamaa

20. august Põltsamaa kohvikute päev, Jõgevamaa

20. august Kullamaa kodukohvikute päev, Läänemaa

20. august Aegviidu kodukohvikute päev, Harjumaa

27. august Peetri kohvikute päev, Harjumaa

27. august Külast külla kohvikute päev Kangru alevikus, Harjumaa

27. august Saue linna sünnipäev kodukohvikute ja meistrihoovidega, Harjumaa

27. august Merivälja kodukohvikute päev, Tallinn

September

10. september õunakohvikute päev Kuressaares

16. september Sibulatee puhvetite päev, Peipsiveere

16. september Harku valla kohvikute päev, Harjumaa

17. september Tähtvere õunaõuepäevad, Tartu

Tagasi üles