Mees pettis - kolm küsimust, mida endale esitada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Psühholoogiadoktor Kevin B. Skinner on nõustanud palju naisi, kes on mehe truudusetuse pärast segaduses ja ei tea, kuidas sellele reageerida või mida edasi teha. 

Selle tulemusena on arstil välja kujunenud küsimused, mida ta koos abivajajatega lahendama hakkab. Neid jagab ta ajakirjas Psychology Today teistelegi, et naistel oleks võimalik eneseanalüüsiga olukorrast paremini välja tulla.

Esimene küsimus: milline reaktsioon on mehe petmisest teada saades kõige parem?

See on täiesti normaalne, kui avastades, et mees petab, on pea kontrollimatuid mõtteid täis. Enamasti on siis väga raske keskenduda ja mingi kindla asjaga tegeleda. Kõige parem oleks kohe pärast truudusetuse avastamist vältida igasuguste oluliste otsuste langetamist. 

Skinner toob oma klientide kogemustest kaks näidet. Üks naine andis oma mehele kibekiiresti andeks, kõigest mõni päev pärast teada saamist. Paar kuud hiljem tuli välja, et mees jätkas salasuhtega ja naise leplikkus oli täiesti kasutu. Võimalik, et mees sai sellest õigustust isegi juurde, sest talle näis, et naine «ei kannata». 

Teine naine ütles mehele kohe, et nende abielu on läbi ja leppimislootust ei ole. Järgnevate nädalate jooksul sai aga naine aru, et tegelikult ei taha ta lahku minna, kuid kuna ta ütles mehele selgesõnaliselt «ei», läks mees juba oma eluga edasi. Kuigi mees lõpetas afääri, ei lasknud mehe uhkus ja naise esialgne tõrksus neil probleeme lahti rääkida ja suhtega tegeleda. 

Mõlema juhtumi puhul takistas liiga ennatlik käitumine paranemisprotsessi. Pahatihti antakse sellises olukorras kiireid hinnanguid, kuigi tegelikult tuleks kogu juhtunu rahulikult läbi mõelda. Petmise avastamist võib võrrelda autoavariiga. Esialgu oled šokis ning võid öelda ja teha asju, mida tavaolukorras kunagi ei teeks. Alles siis, kui oled rahunenud ja mõtteid korrastanud, reageerid olukorrale paremini. 

Kohe pärast avastust ei tasuks suuri otsuseid vastu võtta. Kogu infot ja väldi emotsiooni ajel tegutsemist. Võttes endale aega saate läbi mõelda, mida tuleks ülepea ette võtta, et te saaks koos edasi minna. 

Teine küsimus: kas ma kogen trauma sümptomeid?

Pole ime, kui naine kogeb petmisest kuuldes traumajärgse stressihäire sümptomeid. Paraku mõistetakse seda häiret sageli valesti ja seostatakse vaid suurte õnnetuste või sõjakoleduste kogemisega, kuid posttraumaatiline stressihäire tabab koguni 70 protsenti neid, kes on avastanud, et partner petab. Skinneri selgitusel tasub stressihäire sümptomeid tähele panna, et vajadusel midagi ette võtta. 

Posttraumaatiline stressihäire sümptomid:

  1. Tunne, et elu on ohus. 
  2. Sündmuse uuesti läbi elamine. 
  3. Inimeste, kohtade ja varasemalt nauditud tegevuste vältimine. 
  4. Halb tuju ja tunnetus (tunne, et sa pole midagi väärt).
  5. Emotsionaalne erutus ja reaktiivsus (ärevus, ülivalvsus)

Kolmas küsimus: kuidas on mehe truudusetus muutnud seda, mida ma endast arvan?

Petmisest kuuldes hakatakse seda sageli enda süüks pidama ja seda liialt enda seisukohast analüüsima. Võimalik, et sa mõtled, mis sul viga on või kas sinust ei piisanud. Ka kõige enesekindlamad ja iseseisvamad inimesed võivad seepeale ebakindlaks muutuda ja kõiges kahtlema hakata. Pole ka ime, kui turvatunne on asendunud ärevuse ja hirmuga. Tihtipeale süüdistavad naised mehe tegudes iseennast.

Kahjuks ei aita see mitte kedagi ja traumeerib naisi veelgi enam. Kui arvad, et oled mehe seiklustes kuidagi ise süüdi, siis tunned end üha väärtusetumana, mida rohkem ta kõrvalt paneb. Nii ei ole võimalik oma hingehaavu ravida. 

Skinner usub, et naised süüdistavad ennest selleks, et olukorra üle mingit kontrolli tunda. «Kui ma oleks parem olnud, siis ta ei oleks seda teinud. Kui ma näen parem välja, võtan kaalust alla, seksin rohkem, siis ta enam ei peta.» Paraku näitab elu, et sellised ideed ei too kaasa muutusi, mida tegelikult oleks vaja, et suhet pärast truudusetust päästa. Seda eriti siis, kui mees petab seksuaalse impulsiivsuse tõttu.

See, kuidas päriselt pärast petmist paraneda, sõltub igaühest endast. Esialgu tuleb taastada usk iseendasse ja hakata end rohkem väärtustama. Kui muutud sisemiselt tugevamaks, on sul kergem suhtes piirid paika panna ja end maksma panna. Sinu arvamus on oluline ja mees peab teadma, et selline käitumine ei ole aktsepteeritav. 

Avastades, et mees petab, küsi endalt need kolm küsimust, et saaksid teadlikumalt otsustada, mida edasi teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles