Toitumisnõustaja: teraviljatooteid ei tule põhjendamatult karta (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toitumisnõustaja Külli Holsting peab tarbijate seas üha rohkem levivat gluteenihirmu murettekitavaks ning kutsub üles mitte loobuma teraviljatoodetest ilma, et selleks oleks konkreetne diagnoositud põhjus. Ta soovitab näiteks pagaritoodete põlguritel leida poelettidelt selliseid saia- ja leivatooteid, mis sisaldavad võimalikult palju tervislikke seemneid, köögi- ja kaunvilju.

«Kui jätame menüüst välja teraviljatooted, võib juhtuda, et meie toidusedelis hakkab nappima B-vitamiine, tsinki, magneesiumi ja rauda samuti võib vajaka jääda kiudainetest,» rääkis Holsting Fazeri palvel.

Holstingi sõnul vajab organism B-vitamiine kõige enam stressirohketel perioodidel, kuid need on hädavajalikud ka südame, veresoonkonna ja närvisüsteemi toimimiseks. Tsink on asendamatu aine, mis aitab kaasa üle 300 ensüümi toimimisele organismis. Lisaks toetab see limaskestasid ja on abiks immuunsüsteemi tõrgeteta toimimisel.

Magneesiumi tuntakse närvide ja lihaste rahustava ja lõõgastava toime poolest, kuid magneesium osaleb ka veresuhkru tasakaalustamisel. «Üha rohkem esineb kõigis vanusegruppides probleeme ka raua- ning kiudainete puudusega – kui keskmine naine vajab päevas 25 grammi kiudaineid ja mehed koguni 35 grammi, siis tegelikud kogused kahjuks selle soovituseni ei küüni. Samas on pagaritoodetes sisalduvad kiudained vajalikud kolesteroolitaseme langetamiseks ning seedimise ja kaalu kontrolli all hoidmiseks,» sõnas ta.

Tema sõnul on näiteks pagaritoodete seas saadaval väga palju tooteid, milles sisalduvad erinevad tervislikud komponendid. «Tänapäeval lisatakse pagaritoodetesse lisaks täisterajahule ja erinevatele seemnetele ka kaunvilju ja erinevaid köögivilju, mis teevad toote ühelt poolt oluliselt maitsvamaks, aga teisalt on väiksema nisujahu sisalduse tõttu ideaalsed neile, kes gluteeni pelgavad,» sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles