10 fakti pesuajaloost: menstruatsioonivööst koonusrindadeni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Tänase moeajalootunni pühendasime aluspesu ajaloole. Siin on veel kümme põnevat fakti, mida sa aluspesust veel ehk ei teadnud!

  • Menstruatsioonivöö leiutati 1900. aastal. Enne seda olid naised kasutanud igasuguseid imavaid materjale – rohtu, heina, villa, käsna, jänesenahka. Muistses Egiptuses kasutati isegi pehmendatud papüürusest valmistatud tampoone.
     
  • Vöö kujutas endast paelu, mis kinnitati ümber puusade ja mille külge omakorda sai kinnitada pestavad ja vahetatavad sidemed, mis olid valmistatud imavast riidest. 1913 leiutati juba vatisidemed, mida sai pärast kasutamist ära visata. See omakorda viis 50ndatel spetsiaalsete pükste leiutamiseni ja 80ndatel hügieenisidemete leiutamiseni, nagu me neid tunneme tänapäeval.
  • Voorusevöö leiutati 16. sajandil ja seda kasutati, et vältida suguühet või masturbeerimist. On levinud müüdid, nagu oleks see pärinenud ristisõdade päevilt, mil mehed olevat kinnitanud neid naiste ümber, et tagada nende truudust, kuni nad sõjakäigult tagasi tulid. Kadunud kasutuselt pärast renessansiperioodi, võeti voorusevööd uuesti kasutusele 18. sajandil, seda väitega, et masturbeerimine mõjub halvasti tervisele.
     
  • 2002 tellis keegi anonüümne klient juveliir Uwe Koetterilt voorusevöö, mis maksis 20 miljonit dollarit.
     
  • Suka kudumise teljed leiutati 1589. aastal. Alguses sai nendega valmistada sukkasid vaid jämedast lõngast. 18. sajandil leiutatud ketrusmasinad võimaldasid toota erineva paksusega lõngu sukkade kudumiseks. Sukkade lõplik viimistlemine toimus käsitsi kokku õmblemisega sukkade tagumisel küljel. Sajandi keskel töötati välja suka kudumise masinad.
  • 1915 hakkas firma Gillette tootma kenasti pakendatud ja naistele mõeldud raseerijaid Milady Décolletée. Naiste kehakarvu hakati sellest peale läänes pidama  ebahügieeniliseks ja lõpuks mittenaiselikuks.
  • 30ndatel sai väga populaarseks Dunlop Rubber´i poolt leiutatud elastne kiud Lastex, millest hakati valmistama X-lõikelisi puusi vormivaid sukahoidjaid.
  • 1940. aastal müüdi New Yorgis esimesed nailonsukad. Aasta peale kokku – 64 miljonit paari. Tootjal oli probleeme nõudluse rahuldamisega ja Jaapani siiditurg kukkus kokku. 1947 valmistati esimesed nailonsukad, millel oli ülaosas kummiriba. Õmblusteta sukad sündisid 1950ndatel ja sukkpüksid 1960.
  • Välja mõeldud 1947 Frederick Mellingeri poolt, andis push-up rinnahoidja naistele selle, mida nad olid minetanud koos korseti kadumisega: esteetilise büsti. Mellinger tõi masstootmisse ja müüki ka uue hittpesueseme – tangad. Kahjuks ta neid ei patentinud, seda tegi 1979 Rudi Gernreich.
  • Victoria’s  Secreti pesufirma asutati 1977 San Franciscos, Californias, ja müüs 2000. aastal üle maailma 600 pesueset minutis. 90ndatel müüsid nad oma Miracle Bra´d esimesel aastal tervelt kaks miljonit eksemplari. Oma pesumessidega alustasid nad 1995 ja toovad seal igal aastal välja ka ühe fantaasiarinnahoidja. 15 miljonit dollarit maksnud Red Hot Fantasy Bra, mida kandis supermodell Gisele Bündchen 2000. aastal, on kõige kallim pesukomplekt maailmas. See on kaunistatud 1300 kalliskiviga, kaasa arvatud 300 karaadiste rubiiniga.
  • Paul Gaultier alustas 1983 kollektsiooniga, kus pesu oli selgesti nähtav või koguni osa komplektist, ja  jõudis lõpuks  Madonna Blonde Ambition tuuri kooniliste rindadega kostüümi disainimiseni. Ka Cheri body-stiilis esinemiskostüümid inspireerisid nii klubiinimesi kui lauljaid.
  • Kultuslikemaid pesu-bestseller-filme on Stanley Kubricku 1999. aasta film «Eyes Wide Shut» («Silmad pärani kinni») Nicole Kidmaniga peaosas.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles