Sinu emal oli õigus: memme tarkused, mis on ajaga end tõestanud

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Reis / PantherMedia / Scanpix

Mõne jaoks meist pakkus ema iga kord, kui me uksest sisse astusime, häid nõuandeid, kuidas elus hakkama saada – küsisime me siis nõu või mitte. Ning kuigi emadel pole alati õigus, on nad siiski täiesti omaette liik inimesi, kelle tarkused end ajaga üldiselt tõestavad.

Ranker on ritta pannud kaheksa memme tarkust, mida sa lapsena ei pruukinud uskuda, kuid millest nüüd ilmselt tead, et need on end tõestanud.

1. «Pigem helista öösel kell 2 mulle, aga ära istu täis peaga rooli.» Sul oli ilmselt väga piinlik emale hilisteismelisena helistada, kui mõni pidu käest läks, kuid palju hullem oleks olnud alternatiiv – sattuda pahandustesse või istuda purjus peaga ise rooli. Emal on selles osas õigus: parem karta kui kahetseda.

2. «Kohtle teisi nii, nagu sa tahad, et sind koheldaks.» See on kuldreegel. Ehk ei sõnastanud sinu ema seda täpselt nii, ehk ütles ta lihtsalt, et ole teistega viisakas. Igal juhul oli su emal õigus – ole kena inimene kõigiga!

3. «Ära mälu, suu lahti.» Keegi ei taha vaadata, milline poolmälutud toit sinu suus välja näeb.

4. «Ära satu valesse seltskonda.» Lähedaste mõju võib olla väga tugev, eriti noorena. See võib olla positiivne kui ka negatiivne ning kui kaaslased hakkavad sind millekski keelitama, võid sa teha asju, mida sa muidu iial ei teeks. Su ema tahtis lihtsalt olla kindel, et «sa ei pistaks pead ahju, kui su sõber käsiks sul pea ahju panna», sest on raske peatuda, kui oled kord juba halval teel sammuma asunud.

5. «Ära valeta.» Kuigi valetamine on alati halb, siis emale valetamine oli alati kuidagi teistmoodi. Peamiselt seetõttu, et ta alati teadis, kui sa valetasid. Valel on lühikesed jalad ning valed teevad inimestele haiget. Lõppeks teevad valed su elu nii palju raskemaks ja murtud usaldust on raske tagasi võita.

6. «Söö oma juurviljad ära.» Kindlasti oli sulgi mõni trikk, kuidas «vastikutest» juurikatest hoiduda, kuid nüüd, kui sa oled suur ja võid süüa absoluutselt igasugust jama, mida sa iganes ka ihaldaks, tead sa tõenäoliselt, kui õigus su emal köögiviljade osas oli.

7. «Ära küüruta.» Ütles ta sulle ehk, et kujutle, justkui tõmbaks sind pealaest lae poole nähtamatu nöör või õpetas ehk õiget rühti hoidma, raamatud pea peal? Igal juhul oli tal õigus, hea rüht on edu (ja hea tervise) alus.

8. «Austa oma vanemaid.» Vanemate inimeste austamine on ajast aega olnud oluline osa ühiskonna moraalist. Jah, see, et sa oled vanainimene, ei tähenda, et sa oleksid pühak või kõiketeadja, kuid nende inimeste eest austavalt hoolitsemine, kes ei saa enam endaga nii hästi hakkama, on sinu kui kogukonnaliikme vastutus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles