Põhjus, miks vatitikud on tegelikult ohtlikud

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ehk oled sa kuulnud, et vatitikkudega kõrvade puhastamine võib olla ohtlik – keegi teab kedagi, kes on sel viisil oma kõrvakilele liiga teinud. Üldiselt on peame aga jutte kõlakateks ning kasutame ikka vatitikke muretult edasi. Hiljuti ajakirjas Journal of Pediatrics avaldatud artikkel aga lükkab ümber müüdi, nagu oleksid vatitikud ohutud.

Artiklis on analüüsitud andmeid aastatest 1990-2010 ning leiti, et rohkem kui 20 aastase perioodi jooksul sattus Ameerikas erakorralise meditsiini osakonda 263 338 last ning seda just vatitikkude põhjustatud vigastuste tõttu. Keskmiselt teeb see 36 last päevas. Enamik lastest (76 protsenti) kasutasid vatitikke ilma järelvaatajata ja 25 protsendil lastest diagnoositi purunenud kõrvakile, mis võib olla erakorraliselt valus.

On väärarusaam, et me üldse peame kõrvast vaiku välja koukima – kõrv nimelt on isepuhastuv. Mount Sinai tervisekeskuse nina-, kõrva- ja kurguspetsialist dr Alyssa Hackett ütleb Reutersile: «Tavaliselt juhtub see, et vaik lükatakse veelgi sügavamale kõrvakanalisse ning tikuga seda eemaldada ei õnnestugi. See võib aga põhjustada ajutise kuulmise kao, mis on sarnane tundele, nagu sul oleks kõrvatropp kõrvas.»

Parem on keskenduda vaigule, mida on silmaga näha ja seda saab kergelt eemaldada pesulapi või vatitupsuga – tikku kõrva suruma ei pea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles