Neli parimat aega alkoholi joomiseks, kui ei taha kaalus juurde võtta

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Salati kõrvale veini juues on end lihtne petta lootusega, et see vöökohale kuidagi halvasti ei mõju. Paraku on olukord veidi keerulisem, nagu naudingutega ikka juhtub olema.

Tegelikult sõltub tulemus inimesest, joogi kogusest, joogist ja jooja elustiilist. Alkoholi roll kehakaalu tõusus on vastuoluline ja kõik pole tänini selge, tunnistab portaalis Prevention dr Rosalind Breslow. 

Breslow selgitusel on seni tehtud uuringud liiga napid tõestamaks, et alkohol kindlasti paksuks teeks, sest on inimesi, kelle puhul see on tõsi, ja on ka neid, kelle puhul ei saa nii öelda. Need, kes tahavad kaalust maha võtta, peaksid siiski olema ettevaatlikud ja napsiga mitte liialdama. See aga ei tähenda, et naudingutest tuleks täielikult loobuda, juua saab ka strateegiliselt.

Peole köögivilju kaasa võttes. Seltskonnas juuakse ja süüakse alati rohkem, aga olgem ausad, veini ongi hea nautida sõprade keskel. Kui lähed külla, siis paku välja, et sina tood köögiviljalõike. Nii on sul juba ette varutud tervislik suupiste ja sul on kergem näppe eemal hoida nendest suupistetest, mida järgmisel päeval kahetseksid. Kui te lähete välja sööma, siis vali menüüst midagi kergemat ja jää endale kindlaks, et sa hiljem toitu juurde ei telliks. 

Õhtusöögiks laua taha istudes. Alkoholi juues peab olema eriti hoolas, et teadlikult süüa, kuid söömist ei tohiks ka täielikult vältida. Parim ongi alkoholi tarbida toidu kõrvale. Kui juua toidukordade vahel, hakkad suure tõenäosusega hajameelselt näksima ja sööd kokkuvõttes rohkem, sest taju hägustub ja sa ei saa vintis peaga aru, et kõht on juba täis. 

Ise kokteile tehes. Pea alati meeles, et oluline on portsjoni suurus ja kõik joogid ei ole samaväärsed. Näiteks on ühes pokaalis (150 ml) veini umbes 125 kilokalorit, kuid sageli valatakse klaasi rohkem jooki, kui etikett ette näeb. Seda eriti kodus, kus pokaal on pea silmini täis. Kõige raskem on aru saada kokteilidest ja segujookidest, kus on kanget alkoholi, limonaadi või mahla, mis on kõik kaloririkkad joogid. Kõige parem on kokteile nautida siis, kui saad need ise kokku segada ja tead, mida sinna lisad. Kodust eemal olles telli omale näiteks lahja õlu pudelis - nii saad ka paremini kindel olla, mida ja kui palju omale sisse jood. 

Viisakate inimestega väljas käies. Naiste puhul on liialdamine juba see, kui järjest juuakse ära kolm ühikut alkoholi. Peale selle, et liialdamisega kaasnevad mitmesugused terviseriskid, lisab see päevasele kaloraažile väga palju juurde. Kui sul on end sõprade seltskonnas raske piirata, sest neile meeldib kõvasti juua, siis paku end kaineks autojuhiks. Nii ei saa keegi peale käia, et sa midagi jooksid. Veelgi parem - veeda rohkem aega nende sõpradega, kel ei ole kombeks end purju juua. Arvukad uuringud on tõestanud, et naised matkivad oma sõprade kombeid ja toitumisharjumusi. Kui sõbrannad joovad vähem, ei hakka ka sina üksi liialdama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles