Kaheksa hästi suhtleva paari igapäevast harjumust

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Kui sa oled kunagi suhtes olnud, tead sa, et see nõuab tööd. Kui sa plaanid kellegagi pikemalt kokku jääda, kogete te tõenäoliselt nii mõndagi keerulist situatsiooni ning viis, kuidas te omavahel suhtlete, saab teie päästjaks või hukutajaks.

Suhtlemisoskus ei tule meile emapiimaga kaasa, kuid õnneks on võimalik seda õppida. Romper toob välja kaheksa harjumust, mis on paaridel, kelle vahel toimib eluterve kommunikatsioon.

1. Nad ei tee universaalseid avaldusi. Universaalne avaldus on see, millega antakse üldistav hinnang partneri käitumisele. Kui sa ütled asju stiilis «sa teed alati seda» või «sa ei tee kunagi», on see kahjustav, kuna keskendub sellele, mis on valesti, andmata samas võimalust arenguks.

2. Nad kuulavad. Kui tüli kisub tuliseks, mõtled sa ajal, mil partner räägib, ilmselt sellele, mida vastuseks öelda. Kuid proovi hoopis keskenduda sellele, mida su kallim tegelikult öelda püüab.

3. Nad valideerivad teineteise tundeid. Kõigil on õigus oma tunnetele, mistõttu peaksid sa väga püüdma mitte pisendada seda, mida su kallim tunneb, seda ka siis, kui sa ei nõustu.

4. Nad lisavad huumorit. Ka kõige tõsisemad vestlused ei pea kõlama nagu ärikohtumised. Kui aus olla, siis su partneri huumorimeel oli ilmselt üks põhjuseid, miks sa tema vastu tõmmet tundsid. Asjale huumoriga lähenemine võib aidata rasket olukorda lahendada.

5. Nad on ausad. Mõnikord on tõde ebamugav, kuid suhtes on ausus väga oluline. Väikesed valed võivad kasvada suurteks ning lõpuks suhte hävitada.

6. Nad teevad suu lahti. Kui sa pole just suhtes mõtetelugejaga, ei ole su partneril kuidagi võimalik teada, kuidas sa end tunned, kui sa suud lahti ei tee. On sinu vastutus öeld partnerile, mida sa vajad.

7. Nad püsivad hetkes. Kui teemaks on finantsid, ära räägi kodustest töödest või ämmast-äiast. Püüa keskenduda teemale, mis käsil. Vaidlused, mis kalduvad teemast kõrvale, kipuvad eskaleeruma ja käest minema.

8. Nad on paindlikud. Sa võid uskuda, et sinu mõte on parim, kuid sa pead jääma avatuks ka teistele vaatenurkadele. Nii ei saada sa partnerile mitte ainult signaali, et nende ideedel on väärtus, vaid sa jätad võimaluse uute mõtete tekkeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles