Seitse märki, et oled suhtes manipuleerijaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui vägivald ei jää paarisuhtes märkamata, siis manipuleerimise puhul ei mõista ohvrid sageli, millega tegemist on, kuna manipuleeriv partner jätab mulje, et tema käitumise tingib headus ja hoolitsus.

Dr. Mary Casey, kes on kirjutanud raamatu manipuleerijatega toime tulemisest, selgitas, et manipuleerijate eesmärgiks on partneri kontrollimine, milleni püütakse jõuda viimase emotsioonidega mängides – tekitades partneris hirmu, ebakindlust, viha, ängistust või pannes teda end väärtusetu ja rumalana tundma, kirjutas mydaily.com.

Kui oled suhtes rohkem aega õnnetu kui õnnelik ning miski tundub vale, kuid pole täpselt selge, mis see on, siis loe edasi, et näha, kas tegemist võib olla manipuleeriva partneriga.

Sa ei suuda kunagi partneri ootustele vastata

Vaidluses paneb manipuleerija enda partneri sageli tundma, nagu oleks viimane kogu aeg süüdi, ütles Casey. Tegelikult lükkab manipuleerija süü teise kanda ning kasutab varjatud viise halvustamiseks. Tavaliselt ütlevad nad midagi taolist: «Meil tuleb nüüd suur ülekuulamine, jah?» või: «Kas kavatsed jälle skandaali korraldada?»

Tunned end sageli süüdi ja püüad pidevalt «viga» parandada

Manipuleerija oskab inimesi sedasi tundma panna, öeldes näiteks: «Kulutasin kogu selle raha sinu kingituse peale ja nii sa mind tänadki?» või: «Sul on usaldamisega probleeme. Miks sa mind ei usalda?»

Sa pole sageli partneri tunnetes enda vastu kindel

Casey sõnul kasutab manipuleerija sageli varjatud või otseseid ähvardusi, et partnerit ärevana hoida ja suhte külge klammerduma panna. Ta võib kasutada taolisi lauseid: «Ma ei tea enam isegi, miks ma siin olen – see suhe ei tööta minu jaoks.»

Tunned tema läheduses sageli, et kõnnid õhukesel jääl

Vahel võib ta jagada palju armastust ja hellust, teinekord saad aga külma duši osaliseks ilma mingi selge põhjuseta, tõi Casey välja.

Süüdistad end pidevalt partneri vihastamise ja tusatuju pärast

Manipuleerijad oskavad jääda igas suhteprobleemis süüst puhtaks.

Oled suhtes 90 protsenti ajast õnnetu

See on iga paarisuhte puhul hoiatav märk – kas oled suhtes manipuleerijaga või mitte, on aeg järele mõelda, miks selle inimesega koos püsid.

Pelgad partnerile enda plaanidest või tehtud ostudest rääkida

Kõige tõenäolisem põhjus antud ärevusele on Casey kinnitusel see, et sind kontrollitakse ja sinuga manipuleeritakse.


Kui eeltoodud väidetest kehtis mõni või rohkem sinu suhte puhul, siis oled ilmselt koos manipuleerijaga ning tema muutumine on ebatõenäoline.

«Manipuleerimine on õpitud käitumine – keegi pole sellega sündinud. See on suures osas ellujäämisstrateegia, mis õpitud varajases lapsepõlves ning seetõttu on antud käitumise muutmine pea võimatu,» märkis Casey.

Seega tasub pigem leida võimalusi enda kaitsmiseks. Teisisõnu, jäta manipuleerija maha ning püüa aru saada, millega talle esialgu silma jäid. «Naistel, kes tõmbavad manipuleerijaid, kipub puudu jääma enesekindlusest ja -hinnangust,» sõnas Casey.

Kuid märgates endaga manipuleerimist, saad sellele lõpu teha. Casey soovitas esiteks vastutama hakata ning tunnistada, et oled ohver ja sihtmärk. Tunnista enda vigu ja mis kõige tähtsam – jäta see suhe ja hakka elama iseendana, mitte sellisena, nagu keegi teine sind näha tahab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles