Kohus käskis laisal 23-aastasel hispaania neiul tööle minna

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Paljud Hispaania noored on ärevil: hiljutine kohtuotsus on nende südametesse hirmu külvanud. 23-aastane Põhja-Hispaaniast pärit neiu kaebas nimelt kohtusse oma vanemad, kes keeldusid teda taskurahaga varustamast ja ülal pidamast. Kohtukulli ees jäi ta aga kaotajaks ning otsus oli lihtne: sa oled laisk, mine tööle!

Otsus tehti avalikuks teisipäeval Castro Urdialesi piirkonnas asuvas Cantabria kohtus. Anonüümseks jäänud noore naise kohta öeldi, et tal on olnud mitmeid võimalusi tööle minna ja iseseisvat elu alustada, kuid ta on kõik need tuulde lasknud ning enam ei ole tema vanemad kohustatud teda üleval pidama, kirjutab The Local.

Kohtuotsuses seisis ka, et kuigi vanematel on kohus oma last toetada, kuni too on võimeline ise end elatama, tasub siiski silmas ka pidada tõsiasja, et sel korral on laps ise selle toetamisvajaduse tekitanud. Naine kaebaski oma vanemad kohtusse pärast seda, kui nood olid keeldunud edasi talle taskuraha andmast ning teatasid, et tal on aeg saada iseseisvaks. Kohtunik võttis arvesse, et neiule oli antud mitmeid võimalusi lõpetada kool ja saada eriala, kuid ta ei suutnud ühtegi haridusteed lõpetada. Samuti nägi kohus, et neiu on saanud tööd nii oma kodulinnas kui ka isegi Londonis, kuid kõikjalt on ta varem omal soovil lahkunud. «Ta väitis, et tööd on liiga palju või peab ta liiga palju tunde liiga väikese palga eest töötama,» seisab kohtuotsuses. «Kaebaja enda käitumine pärast täiskasvanuikka jõudmist – käitumine, mida võib juriidiliselt kvalifitseerida laiskusena ning produktiivse aja- ja võimaluste ära kasutamise oskuse puudumisena – on põhjuseks, miks kaebaja antud situatsioonis on.»

Hispaanlased on Euroopa ühed hilisemad pesast lahkujad. Statistika näitab, et keskmine vanus, mil hispaania noored iseseisvasse ellu pöörduvad, on 29, mis tähendab, et nad veedavad kodus kümme aastat kauem kui näiteks rootslased, kes lähevad iseseisva elu peale 19-aastaselt. Ainult Malta (31,1 aastat), Itaalia (30,1) ja Kreeka (29,4) lapsevanemad peavad oma võsukesi kauem toetama. Eurostati 2009. aasta andmete kohaselt lahkuvad Eesti noored kodust 24. eluaasta kandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles