Valimised Prantsusmaal: aasta emad prantsuse moodi (3)

Sigrid Kõiv
, Arteri juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised Prantsusmaal.
Valimised Prantsusmaal. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa valib endale homme presidenti ja otsustab sellega lähiaastateks kogu Euroopa saatuse. Kuid poliitika pole ainult kommünikeed ja resolutsioonid. Arter uuris, millised on need naised, kes homme Euroopa saatuse juurde või lähedale pääsevad. Kuuldused prantslaste ebakonventsionaalsetest isiklikest valikutest pole alusetud ja Eestis nad aasta emaks ei saaks.

Brigitte ja Emmanuel Macron / Scanpix
Brigitte ja Emmanuel Macron / Scanpix Foto: SCANPIX

Brigitte Macron – esileedi elukutse sisseseadja

Prantsusmaa presidendiks pürgiva Emmanuel Macroni (39) eraelust räägitaks palju vähem, kui tema ja ta naise Brigitte (64) vanusevahe oleks vastupidine. Kuid et naine on selles paaris mehest veerandsada aastat vanem, on nende tutvumis- ja armastuslugu vaetud pikalt ja põhjalikult. Seejuures suurema sümpaatiaga, kui õpilastega armulugusid omavatele õpetajatele tavaliselt osaks saab.

1993. aastal lavastas Amiensi katoliikliku kooli 39-aastane kirjanduse ja ladina keele õpetaja Brigitte Auziere kooli näiteringiga Itaalia kirjaniku Eduardo De Filippo näidendit «Komöödia kool». Daily Mail kirjutab viitega raamatule «Emmanuel Macron: täiuslik noormees», et pärast kuid kestnud proove tõusis eesriie esietenduseks ning enne, kui kardin publiku aplausi saatel taas langes, suudles üks osatäitja – Emmanuel Macron – lavastajast õpetajannat põsele. Põsemusist süttinud armuleek elas üle kogukondliku pahameele, perekondliku halvakspanu, poisi vanemate vahelesegamise ja õpetajanna lahutuse. Ühiseid lapsi paaril pole, kuid pisikeste jalgade padinat teevad Brigitte esimesest abielust põlvnevad seitse lapselast. 2007. aastal ametlikult abiellunud paar on valmis üheskoos Élysée paleesse kolima.

Briti Vogue viitab Melania Trumpi ebalevatele sammudele esileedi rollis ja leiab Brigitte Macronis tõestuse, et tagasihoidlike esileedide aeg ongi läbi. Brigitte on oma mehe lähim nõuandja ja valimiskampaania käigus tema kõrval alati nähtav olnud. Kui nad valimiste esimeses voorus sõelale jäädes poolehoidjaid käsikäes laval tervitasid, oli see küll pigem ameerika kui prantsuse poliitika tava, ent publik skandeeris «Brigitte! Brigitte!».

Naise silmanähtav kohalolek presidendikampaanias ja Macroni poolehoidjate sümpaatia tema suhtes lubavad oletada, et kui Emmanuel peaks homme valituks osutuma ja Brigittel on endal mingeid plaane, siis on tal ka usalduskrediiti nende elluviimiseks. Loomulikult pole Brigitte praegu midagi sellist rääkinud. Valitakse siiski Prantsusmaale presidenti ja kuna Élysée palee abikaasad on seni olnud pigem varju hoidvad ja kodused, võiks naise selgesõnaline ambitsioonikus konservatiivsemaid toetajaid pigem heidutada.

Mingid plaanid Brigittel on. The Guardiani kinnitusel on Emmanuel lubanud valituks saades alustada konsultatsioone esileedi staatuse defineerimiseks ja tema tööülesannete kirjeldamiseks. Nimelt on Emmanuel veendunud, et inimesel, kes elab presidendiga, peab samuti mingi roll olema. Oletatakse, et Brigitte võib Prantsusmaa esileedina oma eeskujuks võtta USA endise esileedi Michelle Obama.

Moeanalüütikute arvates muudab Brigitte Macroni esileediks saamine arusaama prantslannalikust riietumisest, seda vähemalt poliitika ringkondades. Viimase all peetakse silmas madalaid kingi, taljes jakki ja hoolitsetud juuste hooletult soengusse seadmist. Brigitte Macron ei kanna sellist kraami – tema kontsad on nii kõrged, et nendega saab ainult autost trepile astuda, tal on sätitud mesiblondid juuksed, tugev päevitus ja ta armastab disainerkäekotte. Et prantslastele meeldivad ilusad esileedid, näitas ka Carla Bruni-Sarkozy populaarsus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles