Salme annab nõu: kuidas vaesele isale raha anda ja mida teha, kui peika tahab maale elama kolida

Salme Saladus
, inimhinge nõustaja, elukogemuse asjatundja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salapärane Salme
Salapärane Salme Foto: SCANPIX

Mida teha, kui kallim tahab maale kolida? Kuidas anda vanematele raha? Olge mureta, kõigile teie küsimustele vastab Salapärane Salme! Inimhinge nõustaja, elukogemuse asjatundja ning meie uus suhteekspert lahendab kõik teie probleemid!

Minul juhtus selline lugu, et tahtsin anda isale raha, aga tema ei võtnud seda vastu. Mu vanemad ei ole veel pensionärid, aga teenivad mõlemad väga väikest palka. Minul läheb aga tööl aina paremini, nii et see ei ole mingi probleem neid natuke toetada. Ostku vahel poest punast kalagi! Aga ei, paps kohe solvus ja ütles, et temal pole minu ande vaja. Mis ma siis nüüd teen? Saadan neile anonüümselt postiga sada eurot? See on ju ka tobe. Salme, aita!

Siin ei pea eriti nuputama, et aru saada, et sinu isa uhkus ei luba oma lapselt raha vastu võtta. Kui ütled, et nad hakkavad lähenema pensionile, võib neil olla hirm tuleviku ees. Pensionäride elu siin riigis pole mingi meelakkumine! Küllap teavad nad ette, et peavad ühel hetkel ikka sinu abile lootma jääma ja tahavad seda aega edasi lükata.

Võib-olla oled sa liiga palju oma priiskavast eluviisist rääkinud ja vanemad tunnevad ennast sinu kõrval halvasti? See on ju väga tore, et sa praegu hästi teenid, aga pole vaja siis veel lähikondsetele oma õnne nina alla hõõruda.

Mina sinu asemel püüaks neile kuidagi kavalamal moel abiks olla. Mine hoopis ise külla ja vii kõik vajalik kaasa! Osta kasvõi terve kala ja pärast vabanda, et oli allahindlusega ja sina ei oska sellega nagunii midagi pihta hakata. Tänapäeva noored on ju nii abitud, et kui toit neile valge triiksärgiga kelneri poolt ette ei kanta, jäävadki nälga. Ja pealegi, ega vanemad sind toidukotiga ikka tänavale ei viska.

Teine variant oleks hoopis emaga sellest rahaasjast rääkida, sest nagunii on igas normaalses majapidamises püksid naise jalas, isegi kui mehed vastupidist arvavad. Küllap on su emal hea meel, kui sa talle vahel vaba raha tekitad, ja küll ta ise midagi välja mõtleb, mida pahurale isale luuletada. Saab kasvõi mõne arve ära maksta.

Kuidas öelda oma kallimale, et ma ei taha temaga maale kolida? Me oleme ainult mõned nädalad käinud, aga ta võtab kogu aeg jutuks selle, kuidas talle Tallinnas korteris elada ei meeldi. Küll väidab ta, et Läänemaal on nii ilus ja hea, küll korrutab, et tahaks koera võtta ja Saaremaal maad harida. Mina küll kuskile kolkasse talumehe pruudiks ei koli! Mitte mingil juhul!

Kui te olete alles oma suhte alguses, võib tunduda tõesti imelik kohe nõudmiste nimekirjaga lagedale tulla. No ja siis, noormehele meeldivad koerad ja peenramaad! Võib-olla võtate ühel päeval hoopis kuskile maale suvila, seal saab ta nii palju niita ja riisuda, et sellest täiesti piisab.

Mina olen pool oma elu väikeses alevikus elanud ja võid tädi Salme poolt oma kallimale edasi öelda, et ega see mingi paradiis ei ole. Suvel muidugi nopid aga peenra pealt maasikaid ja võtad muru peal päikest, aga Eestis on teadupärast kümme kuud aastas kole ilm. Vot siis alles paneb emake loodus teie kannatuse proovile!

Võib-olla peaksitegi minema kuskile turismitalusse külmetama minema, praegu pidid just ilmad jälle viluks minema. Küll siis näete, kuidas oma pehmet diivanit ja telekapulti igatsema hakkate. Mu lapsed rääkisid, et tallinlased tellivad nüüd tänapäeval isegi toidu kulleriga koju, kui õues tuul puhub. Seda võin ma kohe öelda, et meil maal niisugust luksust ei ole.

Selle suhte algusega on üldse keerulised lood. Ühelt poolt püüavad kõik endast parimat muljet jätta ja võimalikult tagasihoidlikud olla, aga teisalt tuleks kiiremas korras ikkagi selgeks teha, kas üldse on mõtet koos edasi minna. Mina ütlesin küll oma esimesele abikaasale juba esimese tantsu jooksul, et tahan kahte last ja rohelist autot, sinine kõlbab äärmisel juhul ka. Mees sai kohe aru, et ma olen üks mõistlik mutt, kes ümber nurga keerutamisele aega ei raiska! Mosse sai meil lõpuks valge, aga muidu läks kõik enam-vähem.

Noh, ja kui kõik muu alt veab, võid alati valetada, et oled koerakarvadele allergiline. Ja õietolmule ja mustale mullale. Nii et jää su peigmehel nagunii muud võimalust, kui sinuga koos betoneeritud linnasüdames elada ja igaks juhuks üldse toas püsida. 

Salme ootab teie murekirju aadressil naine@postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles