Miks «kummitamine» on üks hullemaid trende kohtingumaailmas

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Me kõik teame, et sotsiaalmeedia ajastul on kohtinguelu muutunud segadust tekitavaks ja kohati häirivaks. Me oleme kuulnud terminist ghost’imine, kus su huviobjekt vaimuna justkui kaob ja sul pole aimugi, miks ta seda tegi. Oleme kirjutanud ka «leivapurukeste jätmisest», mis on isegi hullem kui ghost’imine. Kuid on veel üks häiriv suhtemistrend ja selleks on «kummitamine».

Teate ju küll seda tunnet, kui sa märkad, et su eks on laikinud mõnda su pilti või kommenteerinud mõnda su Facebookis jagatud linki. Sa saad aru, et ta hoiab sinuga mingil tasandil ühendust, hoiab jätkuvalt su tegemistel silma peal ning see on väga häiriv ja tekitab segadust. Jah, ghost’imine võib teha väga haiget – sul puudub lõpuni selgus, mida sa valesti tegid (kui tegid) ja miks inimene, kes justkui näitas potentsiaalse partneri märke, ühtäkki ära kadus. Kuid Bustle loetleb põhjuseid, miks «kummitamine» sellest veel mitu korda hullem on.

Segased sõnumid

Ükskõik, kui süütult sa omast arust ka ei käituks, «kummitamine» pöörab inimeste mõistuse sassi. Kui sa oled kellegi maha jätnud, siis ära käi tema sotsiaalmeediapostitusi laikimas. See tekitab inimeses, keda sa «kummitad», ainult viha ja põlgust, eriti siis, kui ta pole valmis sinuga (veel) sõber olema. Kontaktis olemine jätab mulje, et sa oled temast jätkuvalt huvitatud – liiga lihtne on tal end veenda, et see nii just ongi. Miks sa muidu temaga kontakti otsiks? Isegi, kui sa tahad oma eksi alati varuvariandiks hoida, on see väga inetu tegu.

Sa ei saa seda lihtsalt unustada

Ghost’imise ainus mõte on selles, et inimene kaob su elust. Jah, see on raske – alguses. Sa pead läbima perioodi, kui sa pole veel päris kindel, kas «vaimul» on tööl lihtsalt väga kiire või ta tõesti ei taha sinuga enam suhelda. Aga kui sa lõpuks oled mõistnud, et ta on su elust kadunud, on nad tõesti kadunud, jälgi jätmata. Sa ei saa küll lõplikku selgust, aga sa tead, et see inimene polnud sinust järelikult huvitatud. «Kummitamine» on selle käitumise vastand, sellega saadetakse sõnum: «Ma olen siin! Ma eksisteerin! Ära unusta mind!» Edasi liikuda on nii aga väga raske.

«Kummitamise» põhjus on nõme

Jah, ghost’imine on argpükslik, kuid pärast selgusetut ajaperioodi saabub siiski täielik selgus: sind ei taheta, liigu edasi. Ta kadus lihtsalt selleks, et vältida tagajärgi ning jah, see on lapsik. «Kummitamine» on aga väga manipuleeriv. Miks inimesed seda teevad?

Mõnedele inimestele lihtsalt meeldibki teistega mängida, kuid mõnikord ulatub asi sügavamale. Üks põhjuseid võib olla, et ta on sinusse ikka armunud ja ei tahtnud, et asi lõppeks, nii püüab ta sinuga ühendust hoida. Teiseks võis ka olla, et ta tahtis suhte lõppu, kuid kuna ta on kontrolliva iseloomuga inimene, ei saa ta sul lõplikult minna lasta. See on «kui mina sind ei saa, ei saa sind keegi» suhtumine, ise ei taha, aga teistele ka ei anna. Kolmas põhjus võib olla, et ta lihtsalt tahavabki sulle närvidele käia, talle meeldib tähelepanu, mis ta sellega saavutab.

Ükski neist põhjustest pole piisav, et kedagi «kummitada», kui aus olla, siis iga põhjus on nõme. Ning jah, ghost’imine ja «kummitamine» on mõlemad väga halvad käitumisviisid, kuid kui sa pead valima, kuidas oma eksidega suhelda, siis «kummitamine» on sada korda hullem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles