Pane tähele! Kuus viga, mida kõik algajad jooksjad teevad

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

See on tore, et sa oled leidnud tee jooksmise juurde. Pane tähele! Need on kuus kõige tavalisemat viga, mida algajad teevad. 

  • Tempo. Leia enda jaoks sobiv kiirus. Las see olla pigem aeglane kui liialt kiire. Kohe alguses ei saagi aastaid jooksmas käinud tervisesportlastega samas tempos püsida. Soovitav on hoida iga kilomeeter umbes sama kiirust. Alguses võid ka ühe kilomeetri kõndida ja seejärel ühe joosta. Liiga kiire tempoga jooksmine ajab hingeldama ja naudingust saab kurnav kohustus.
  • «Tankimine». Kalorite kulu sõltub sellest, milline on sinu treeningu intensiivsus. Lisaks veel mängib rolli ka kehatüüp ja vanus. Toitumine on üks osa tervislikust eluviisist ja kui sa alustad jooksmisega, siis tuleks ka vaadata üle oma toidulaud. Kas seal on piisavalt juur- ja puuvilju ning valku? Pea meeles, et ennast ei tohiks premeerida rämpstoiduga, sest sellega sa nullid kogu oma töö. Kui sa teed trenni, siis anna oma kehale vajalikke vitamiine ja valku, mis toetaksid trenni tegemist.
  • Riietus. Kui sa veel ei tea, kui suur jooksja sinust tulevikus saab, siis on arusaadav, et sa ei taha kalli raha eest omale uusi trenniriideid osta, aga jooksutossud on asendamatud. Kehva kvaliteediga jalatsid võivad sulle lõpuks probleeme tekitada.  
  • Planeerimine. Keskendu sellele, kuidas sa ennast jooksurajal tunned, mitte sellele, palju sa peaksid jooksma oma plaani järgi. Jah, loomulikult on hea, kui sa oled kõik oma treeningud nädalaks ette planeerinud, aga kui sa mõni päev tunned, et ei suuda nii palju joosta kui plaanis, siis ära lase pead norgu. Teine päev on sul võib-olla nii hea tunne sees, et teed jällegi natukene rohkem kui planeeritud.
  • Ületreenimine. Puhkepäevad on sama olulised kui treeningpäevad. Jooksmisel kasutad sa oma lihaseid hoopis teistmoodi kui varem ja nad vajavad aega, et taastuda. Väsimus, kurnatus ja halb emotsioon on märgin ületreenimisest.
  • Enda maha tegemine. Isegi kui sa alustad ainult ühe kilomeetriga, siis oled sa tubli ja sa pead endasse uskuma, et ajaga jaksad järjest rohkem. Iga kord, kui sa lähed välja jooksma, siis see on võit ja edusammud, vahendab Cosmopolitan.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles