Naine kirjutab: ka mehest võib saada näägutaja

Lugeja kiri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

«Soovin vastata Jesperi ja Riho lugudele oma naiselikust seisukohast,» kirjutab meile lugeja Liivika, kelle kirja siin ka avaldame.

Omalt poolt võin ütelda, et mehed on mind suure austusega kohelnud ja mu elu on olnud õnnelik ja seiklusrikas, kuigi algus oli tormine. Seni pole veel igavaks muutunud. Olen 43-aastane, mul on olemas mees, keda armastada ja kaks toredat täiskasvanud last.

Mõlemal autoril on õigus oma vaatenurgale. Mul ei ole soovi kumbagi materdada. Aga mul on asjast oma naiselik arvamus.

Naised ei ole nii lihtsad, et sa nüüd lähed ja räägid või teed seda korduvalt. Ka mehest võib saada näägutaja. Ära õppida mõni oskus või maha jätta halb komme on hea nõuanne, aga see pole veel kõik – vaata ringi ja sa näed kuidas keegi «olen ilus, tark ja osav» on siiski suheteraskustes.

Näen inimesi, kes oskavad teisi motiveerida, kaasa tõmmata ja innustada armastusrikastele tegude, naisi, kes on palju rohkem muusa kui vinguviiul, näen mehi, kelle puhul – anna aga võimalus ja neilt kukub roose, poeeme ja kingitusi. Aga ma näen ka mehi ja naisi, kelle puhul nendin: raske materjal.

Iga paari puhul on midagi, mis neid seob või on sidunud, mingil hetkel on nad tundnud, et nad väärivad teineteist ja soovivad jääda kokku. Ma võin kinnitada, et partneri vahetamine ei tee sind ennast teiseks inimeseks ja asjade selgeks rääkimine ei tee ka midagi suurt, kui inimesed ise jäävad samaks

Kui tahad tuua muutust maailma, siis alusta endast. Kui tunned, et oled oma partnerist üle kasvanud ja lahku kasvanud, siis näe ka, kuidas võib-olla just see inimene oli su hooandja, oli su toit ja inspiratsioon igas mõttes. Huvitav, miks sa seda kogemust, seda inimest ei väärtusta?

Mõni inimene võib teise ära sandistada ja isegi tappa, seda küll. Aga sa ise oled sellisesse olukorda sattunud. Võta vastutus enda kätte, nii palju, kui saad, ja muuda end. Tee seda, mida sa sisimas teha tahad. Saa omaenda soovide kehastuseks kõiges, mida suudad. Kui sa hakkad seda ellu viima ja partner teeb selle sulle raskeks, siis ära heida meelt, sest asjad hakkavad minema teisiti: sa muutud tugevamaks, sind märkavad ja väärtustavad teised, kes sind rohkem hindavad ja uksi avavad. Sinu partner saab aru, et sa oled tegelikult super, võib-olla mitte selles vallas, mida tema soovis, aga ta teeb sellest mõned järeldused.

Seega, tahad olla armastatud inimene? Saa selleks. Ole seda.

Ära unusta rõõmu tunda!

Aga tagasi tulles selle juurde, et kuidas su partner sind on mõjutanud... Sa saad palju õnnelikumaks, kui õpid tundma, kuidas su partner aitas sind kasvada, kuidas ta seda tegi ka siis, kui sulle jala taha pani või üritas sind teise suunda arendada, kus sul kutsumust pole. Aga mis siis sellest sai? Õppisid sa ehk midagi, mis sind mitmekülgsemaks või enesest teadlikumaks muutis?

Sa võid oma armastatud perekonda lausa šokeerida, kui sa neile – lahkel humoorikal toonil – ütlema hakkad, kuidas miski, mida nemad tegid kogemata, mis oli häiriv või lausa kiuslik, on nüüd sind paremaks inimeseks kasvatanud.

Kui sa ütled armastaval viisil, kuidas need pahed ja puudused sind toitsid nagu rammus sõnnik roosipeenart, usu mind, nad õpivad, mäletavad, võib-olla ka häbenevad ja kardavad seda, aga mees, nad austavad sind! Neil tekib aukartus sinu vastu. Mees, kui sa oled nagu vallitorn, millesse saadeti kahurikuul ja selle asemel, et pikali kukkuda, sa lubasid selle kuuli endasse müürida nagu lisaturvise. Sa oled julge hunt, su rind on kuule täis, sinust saab soomustatud terashunt – kui sa ära ei sure.

Otsi endale seltskond sinu enda mõõdu järgi. Teisi ja teiste elusid ei tasu vaadata ei kadeduse, igatsuse ega pahameelega. Sul on oma mõõt, mille juures sina kasvad.

Aga ära unusta ka ütelda, kuidas armastus on sind elus hoidnud, kaitsnud ja toitnud, nii et sa oled suutnud selle kõik üle elada.

Muide, see kehtib ka naistele. Kui sa oled kasvanud nii armastavaks ja kannatlikuks ja kauniks inimeseks– siis kuidas? Kui sa mõne vastuse leiad, siis ära unusta tänada... Mäleta ka seda, et see olid sina ise, kes sellest või tollest asjast õppis ja kinni haaras, lasi end alla vedada või lennuks tiivustada. Sina ise.

Tänulikkus ja teadlikkus muudavad elu palju õnnelikumaks ja kahandavad ka küsimust, kas hakata kedagi teist otsima. Õpid ennast tundma ja kogu oma aususe juures võid tõega ütelda, kas keegi saaks sind ja su elu paremaks muuta kui sina ise, nüüd ja praegu.

Mees, kes muudab ka näruse kogemuse tarkuse ja oskuse allikaks, on naise silmis võimekas, võimas, lausa alistamatu. Naine tunneb temas jumalikku loovat jõudu ja aukartust tema vastu, au olla koos selle kauni targa inimesega. Kas mees suudab suunda näidata, jagada inspiratsiooni, kuidas teda hästi kohelda, teisi paremaid elukogemusi temaga jagada?

Nüüd tuleb miljoniküsimus: kas naine jääb ja saab veel matslikumaks, kui teda juba tänati kogu sõnniku eest ja iga kuuli eest rindu teda kallistati?

Naised on taiplikud. Naised on ka õrnatundelised, naistele tegelikult meeldib vihjeid ja märke lugeda ja omasoodu järeldusi teha, omas tempos neid ellu viia. Kui naisega «asjad selgeks rääkida», siis ikka targasti, koheldes teda nagu mõtlevat ja tundlikku olendit.

Oled sa näinud, mis juhtub siis, kui keegi oma partnerit ei austa, räägib temaga lugupidamatul ja käegalööval viisil, halvustab, kurdab, avalikkuse ees maha teeb, häbistab ja nii edasi? See on nii õudne, mul on mõlemast poolest kahju, kui see juhtub. Milliseid tagajärgi see kaasa toob. Ärge tehke nii, naised või mehed. Mõlemad.

Mida iganes partneriga rääkida või teha, tee seda nii, et teine teaks, et ta on armastatud, et tal on koht maailmas ja sinu maailmas, et ta on millegi jaoks hea. Märka ja hoia ilusat. Miks õrnad tunded on nii väärtuslikud? Sest need ongi õrnad ja elusad – see on sinu meisterlikkus ilusat armastust elavana hoida. Oma kallist kallina hoida.

Kuidas näha inimest kauni tervikuna või lihtsalt tervikuna?

Kui mina näen midagi, mis mulle ei meeldi, siis ma tean, et see olen ka mina – kellele ei meeldi – olukorras, kus ma sellest osa saan. Seega ei ole miski juhuslik ega teenimatu, minu jaoks. Naised sageli nii mõtlevadki, naised võtavad vastuse olukorra, terviku eest, tunnevad ka süüd mõnikord olukorra kui terviku pärast ja seda peetakse valeks, aga mina ei pea.

Mees, sa ei vaata Everesti, et, ups, emakesel maal on kortsud? Sa ei vaata soolakõrbe nagu pragunenud jalakanda? Sa ei seisa ürgmetsas, laites, et miks mätas on pügamata? Naine, sa ei vaata piibelehte, et miks sellel pole karukella mõõtu õisi või et miks pajutibud on hallid, igav ju.

Aga võib-olla sa teed seda ja sageli ja paljudes kohtades, mitte ainult naiste ja meeste suhtes, vaatad laitvalt ja nurisedes, selle asemel, et märgata, mis see on. Kui kaunis ja sobiv see on tervikus.

Eludraama ohver, su haavad ja armid pakitsevad, sa oled juba paljugi talunud, kujutlused, soovid, pettumused virvendavad silma ees. Sa oled oma pilgu sageli pööranud mujale, et unustada.

Kuidas suudaksid sa siis tänada oma armsamat kõige eest, olemas olemise eest, ilu ja valu eest, ka tüdimuse eest, millest õppisid suuremeelset kannatlikkust või võtsid jõu kokku, et midagi muuta? Aga püüa, mõtle, kui mõistatuslik on ta sulle olnud, kui käsitlematu nagu ürgloodus, kuidas ta on sinust üle sõitnud, kuni sa sadulasse tõusid ja temaga ühe tervikuna galoppi kihutasid. Oled sa kunagi hobusega ratsutanud? Mina olen, ka ilma sadulata galoppi.

Võib-olla sa vajad hoopis midagi muud, tahad võita, alistada, osa saada millestki ülevast, joovastavast, vaimsest või füüsilisest kogemusest, aga sa vaatad nurisedes ringi ja kõik vinguvad su kallal. Kõige lähemad veel kõige rohkem ja see on valus.

Sa ei saa neile ütelda: tänan. Sest sa ei täna iseenast täna. Su suurim probleem on su rahulolematus iseendaga. Mina olen nii olnud, nagu saba hammustav madu. Kui sa tuleksid kogu oma väes, särades nagu noor jumal, õnnelik ja rahul, siis vinguviiulid vaikiksid varem või hiljem, harmoonia seaduspärasused kehtivad ka neile. Kehtivad kõigile.

Seega, täna ennast esimesena. Teisi teises järjekorras. Leia põhjus, tekita põhjus, aita kaasa, silluta teed, ava uksed, ole olemas oma õnne jaoks, kui see saabub. Ma võin sulle ütelda, et õnn saabub kohe, kui sa ise oled selle jaoks olemas. Seda märkamas, ära tundmas, esimesena armastamas ja vastu armastamas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles