Eestlased uurivad infoliinilt, kuidas joodi tarvitada

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooditinktuur on mõeldud vaid välispidiseks kasutamiseks.
Jooditinktuur on mõeldud vaid välispidiseks kasutamiseks. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Jaapani tuumajaama õnnetusest alates on paljud inimesed Eestis tundnud muret võimaliku kiirgussaaste pärast ja selle mõjust inimese tervisele. Terviseameti mürgistusinfoliinile 16662 helistatakse sageli küsimusega – kuidas joodi tarvitada ja kui palju on palju.

«Mürgistusteabekeskus ei ole küll pädev hindama radiatsioonisaaste võimalikkust riigis, kuid omab informatsiooni jooditablettide toime, kõrvaltoimete ning üleannustamisest tingitud ohtude kohta,» selgitas ameti mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder.  

Radiatsiooni käigus puutub inimene  radioaktiivse joodiga kokku eelkõige õhu kaudu. Sissehingamisel imendub radioaktiivne jood ning salvestub kilpnäärmesse. Küllastades kilpnäärme koe stabiilse joodiga välditakse radioaktiivse joodi akumuleerumine kilpnäärmesse. Muude kiirgusest põhjustatud tüsistuste eest joodi lisamanustamine ei kaitse.

Profülaktilist joodi manustamist tuleks kaaluda üksnes  radioaktiivse joodi saaste reaalse ohu korral. Saastunud toidu ja vee puhul tuleks hoiduda saastunud ainete levitamisest ning tarvitamist.

Eestis apteekide käsimüügis jooditablette müügil ei ole. Kaaliumjodiid on saadaval eriloaga. Meil kättesaadav viieprotsendiline jooditinktuur on mõeldud välispidiseks kasutamiseks ja võib allaneelatuna põhjustada seedetrakti söövitusi.

Samuti pole kasu erinevate vetikapreparaatide ja joodi sisaldavate multivitamiinide kokkuostmisest ning nende suuremas koguses sissesöömisest, kuna antud preparaadid sisaldavad joodi väga väikeses koguses. Multivitamiinid ja loodustooted on mõeldud tarvitamiseks vaid pakendil märgitud annustes ning nende suuremas koguses manustamine võib põhjustada tervisehäireid.

«Eraldi tähelepanu väärib erinevates joodipreparaatides leiduva kaaliumi (K+) sisaldus, mis  võib väga tõenäoliselt põhjustada tõsiseid mürgistustusi,» rõhutas Oder. Suuremad kaaliumi kogused ohustavad ennekõike puuduliku neerufunktsiooniga inimesi, aga võib mõjutada ka loodet raseduse ajal ning rinnaga toitmise ajal imikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles