Millist aluspesu kandsid Eesti naised möödunud sajandil?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon ajakirjast Eesti Naine aastast 1931 nr IV. Eesti Ajaloomuuseumi kogu
Illustratsioon ajakirjast Eesti Naine aastast 1931 nr IV. Eesti Ajaloomuuseumi kogu Foto: Eesti Ajaloomuuseum

Eesti naised kandsid 20. sajandi esimesel poolel aluspesu, mis oli valmistatud nii õhkõrnast batistist kui jämedast linasest, hiljem juba ka siidist ja milaneesist.

Millised muudatused ja uuendused toimusid Esimese maailmasõja järel naiste intiimsemate pesuesemetega nagu aluspüksid ja korsetid, saab teada laupäeval, 13. mail Suurgildi hoones, kus toimub õpituba «See kaunis aluspesu! 20. sajandi esimesest poolest pärinev pesu Eesti Ajaloomuuseumi tekstiilikogus ja õrnade tekstiilesemete hoidmine kodustes tingimustes».

Õpituba viivad lbi ajaloomuuseumi tekstiilikogu hoidja Helle Avila ja konserveerimis- ja digiteerimiskeskuse Kanut konservaator Ruth Paas. Näha saab 20. sajandist pärit pesu, mis on jõudnud Eesti Ajaloomuuseumi tekstiilikogusse.

Õpitoa praktilises osas näitab tekstiilikonservaator Ruth Paas, kuidas hoida, säilitada ja puhastada vanu pesuesemeid ning milliseid vahendeid kasutada nende pesemiseks.

Soovi korral võib kaasa võtta mõne tekstiileseme, et saada spetsialistidelt konkreetseid nõuandeid.

Rohkem infot saab ajaloomuuseumi kodulehekülje kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles