15 trikki, mis aitavad sul nutitelefoni efektiivsemalt kasutada

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Mobiilsed seadmed on viimastel aastatel läbinud hüppeliselt kiire arengu. Ent lisaks mitmesugustele raudvaralistele uuendustele tegelevad tootjad ka tarkvaraarendusega. Nii Androidi operatsioonisüsteemi kui ka näiteks Huawei EMUI kasutajaliidese arendamisel nähakse vaeva, et luua funktsioone, mis muudavad kasutajakogemuse mugavamaks ja kiiremaks ning võimaldavad vähema ajaga rohkem ära teha. 

1.Vähem liigutusi

Kõige uuemas EMUI 5.1 versioonis saab telefoni seaded palju kiiremini avada. Pika otsimise asemel alammenüüdest saab 90% funktsioonidest avada kolme või vähema klikiga produktiivsemaks nutitelefoni kasutamiseks. Nii näiteks saab nüüd teistele seadmetele internetti jagada kõigest ühe klikiga – vali rippmenüüst Kuumkoht ja ongi internet jagatud.

2.Kiire sõrmejäljelugeja

Üks põhjustest, miks inimesed kasutavad ebaturvalist telefoni, on turvameetmete keerukus. Et seda dilemmat lahendada, on näiteks Huawei teinud sõrmejäljelugeja, mis suudab murdosaga sekundist iga nurga alt tuvastada sõrmejälje, tagades ülikiire ja mugava viisi turvatud telefoni avamiseks. Lisaks turvalisuse tagamisele on sõrmejäljelugeja samas ka programmeeritav nupp , millega saab näiteks kõnedele vastata või galeriis pilte vaadata. Samsung S8 funktsioonide hulgas on aga näiteks sõrmejäljelugeja abil swipe’imine.

3.Kiire kaamera avamine

Kiirus on pildistamise juures oluline. Kui on vaid paar sekundit ideaalse hetke tabamiseks, siis pole aega ekraani avamiseks, kaamerarakenduse otsimiseks ja omakorda selle avamiseks. Huawei P10 nutitelefoniga saab kaamera sekundiga käivitada, kui vajutada kaks korda heli vaiksemaks keeramise nuppu sel ajal, kui telefon on lukustatud.

4.Sõrmenukiliigutusi

Huawei P10 laseb kasutajatel luua sõrmenukiliigutusi, millega saab igal hetkel avada oma lemmikrakendusi. Telefoni seadetes «Nutika abi» ja «Liikumisega juhtimise» alt tuleb joonistamisseadetes määrata joonistatavale sümbolile avatav rakendus: näiteks M tähe joonistamine käivitab muusikarakenduse. Sõrmenukkidega saab teha ka kuvatõmmiseid ning ekraani pooleks jagada, kui on soov kahte rakendust korraga kasutada.

5.Mugavad teatised

P10 uusimas süsteemiversioonis saab teadete peale pikalt vajutades valida, kas neid peaks tavapäraselt kuvama, näitama heli ja vibratsioonita või täielikult blokeerima. Eelnevates versioonides pidi selle muudatuse tegemiseks seadetes ja rakenduste nimekirjas õiget kohta otsima.

6.Sissetulevad kõned ei sega telefoniga töötamist

Kui kirjutad näiteks olulist kirja, siis Huawei P10 näitab sulle sissetulevate kõnede kohta infot teatiseribal ning ei sekku su tegemistesse.

7.Sõnumite kiirkustutamine

Huawei kasutajaliides EMUI 5.1 võimaldab sõnumeid ja e-kirju kiiremini kustutada, tõmmates sõrmega sõnumi pealkirjal vasakule. Lisaks on kõik kinnitusteatiste aknad, nagu näiteks kuvatakse Mobiil-ID kontrollkoodi kinnitamisel, viidud ekraani alaserva.

8.Intelligentne optimeerimine

Huawei on loonud masinõppealgoritmi, mis tagab, et telefon töötab tipptasemel ka mitu kuud pärast telefoni esmast kasutusele võtmist. Telefon õpib tundma kasutaja harjumusi ja lemmikrakendusi ning jagab neile rohkem jõudlust ja mälukasutust kui vähem kasutatavatele rakendustele. See lühendab tihti kasutatavate rakenduste käivitusaega 20 protsenti ning neid säilitatakse ka taustal mälus kauem. Telefon optimeerib oma tegevusi perioodiliselt ka ise, kustutades üleliigsed failid ning informeerides kasutajat akut rohkelt kulutavate rakenduste kohta. Tänu sellele on telefon ka aasta hiljem sama kiire kui uhiuuena ning selle aku eluiga peab palju kauem vastu.

9.Huawei Share

Huawei Share on funktsioon, mis võimaldab Huawei telefoni omanikel WiFi vahendusel kiirelt ja mugavalt faile ühest telefonist teise saata. Saatmine on kiire ning failid edastatakse otse teise telefoni mällu.

10.SuperCharge

Väga oluline omadus kaasaegse nutitelefoni juures on akulaadimise kiirus. Huawei SuperCharge laadimistehnoloogia vähendab laadimisaega 50 protsendi võrra ning võimaldab telefoni terve päev kasutada pärast 20 minutit laadimist.

  1. Pikenda aku eluiga

Et oma aku eluiga pikendada, saad sa oma Samsung S8-l nii mõndagi selleks ise ära teha. Nii võid näiteks maha võtta funktsiooni «Always On Display». Ka võid sa vähendada ekraaniresolutsiooni. Automaatselt on Galaxy S8 seadistatud maksimaalsele resolutsioonile, kuid kvaliteetse kasutajakogemuse tagab ka FHD-ekraaniresolutsioon, mis omakorda aga pikendab aku eluiga. Aku eluea pikendamiseks võta ka maha automaatne ekraaniheledus. Samsung S8-l on samuti võimalik panna rakendusi «magama», mis tähendab, et need ei tööta taustal ega söö nii energiat. Äpi uinutamiseks hoia näppu sellel pikalt peal, kuni avaneb rippmenüü. Vali menüüst «Sleep» ja seejärel kinnita valik.

  1. Telekas laadijana

Nutiteleritel on nii WiFi kui ka HDMI portide kaudu võimalik end sinu seadmega ühendada, kuid nii võib kergelt meelest minna, et neil on ka klassikalised USB pesad. Nii et kui sul on telefoni aku lõppemas, kuid läheduses on telekas, saad seda laadijana kasutada! Veelgi kiiremaks aku täitumiseks pane telefon lennukirežiimile.

  1. Meeleoluvalgus omast käest võtta

Meie lapsed ilmselt ei teagi enam, mis on taskulamp, kuna nutitelefoni sisse ehitatud valgusäpp ajab asja mugavalt ära. Seda saad aga kasutada ka meeleoluvalguse loomisel – lülita taskulamp sisse, pane telefon lauale ja aseta selle peale veepudel (kinnise korgiga!).

  1. Maailma odavaim kõlar

Kui kõlareid pole käepärast, aseta muusikat mängiv nutitelefon tassi sisse. See võimendab heli piisavalt hästi, et muusikat parem kuulata oleks.

  1. Lihtsa nipiga veekindlaks

Samsungi Galaxy S7 ja S7 Edge telefonid näiteks on niisamagi veekindlad, kuid kui sind ootavad väliseiklused, olgu selleks matk või rannapäev, pane telefon siiski minigrip-kilekotti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles