Viis veidrat fakti unenägude kohta (1)

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Teadlased pole senini kindlad, miks me unenägusid näeme, liikvel on erinevaid teooriaid, mis öiseid seiklusi selgitama peaksid.

Youtube’i kanal Ms Mojo toob välja viis veidrat fakti unenägude kohta.

  1. Mitte kõik ei näe värvilisi unenägusid. Umbes 12 protsenti inimestest näeb mustvalgeid unenägusid. Miks? Seda veel ei teata, kuid on teada, et enne värvitelevisiooni leiutamist nägi mustvalgeid unenägusid palju suurem hulk inimesi.
  2. Unenäos ei saa sa lugeda või kella vaadata. Üheks selgituseks siin on see, et lugemiseks või kella vaatamiseks peab su aju teatud määral keskenduma. Kui sa loed raamatut või vaatad kella, siis su aju keskendub ühele protsessile korraga. Unenäos on seda aga väga raske saavutada, kuigi väike protsent inimesi väidab, et suudab seda teha. Tänu nähtusele nimega lucid dreaming (mis tähendab unenäos teadlik olemist, et sa und näed ning selle sündmuste vähemal või rohkemal määral kontrollimist) teame me praegu rohkem, mida me unedes saame või ei saa teha, kuid üks uneuurija kinnitab, et oma unenägude üle kontrolli omamine pole oskus, mis kõigil olemas oleks.
  3. Unes näeme me ainult nägusid, mida me oleme juba varem näinud. Tavaliselt näevad inimesed ühe öö jooksul mitu unenägu ja kuigi me unustame enamiku neist peaaegu koheselt, võib sulle mõni tuttav nägu meelde jääda. Teiste unekülaliste nägusid võib olla raske ära tunda, kuid üks asi on kindel: sa oled tegelikult kõiki neid varem kohanud, olgu siis kuus aastat tagasi toidupoes või eile pargis. Põhjuseks on tõsiasi, et su aju ei suuda «luua» uusi nägusid, kui sa magad, nii et ta kasutab ära juba varasemaid nägusid pea lõputust pildipangast, mida sa oled sünnist saadik täiendanud.
  4. Mehed ja naised näevad erinevaid unesid. Mis puudutab unenägusid, siis võib ütlusel mehed on Marsilt, naised Veenuselt tõepõhi all olla. Meeste unenägudes on umbes 70 protsenti teistest tegelastest teised mehed. Naised aga teisest küljest kipuvad unes «võrdõiguslikumad» olema ning näevad mõlemat soo esindajaid umbes võrdsel hulgal. See võib selgitada, miks meeste uned agressiivsemad on. Sugudevahelised erinevused aga lõppevad täpselt seal, kus sa ehk aimasid: seksi juures. Nii mehed kui naised kogevad võrdselt erootilisi unenägusid.
  5. Paljud imelised asjad on leiutatud tänu unenägudele. Paljude jaoks meist tähendavad unenäod absurdseid stsenaarimeid, mida me enamasti ignoreerime või vahel harva lähedasele edasi räägime. Õnneks pole paljud leiutajad oma unesid ignoreerinud, sest Google’ist Terminaatorini, biitlite lugudest õmblusmasinani – paljud maailma olulistest ideedest jõudsid nende loojateni just unenäos.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles