Naise mure: mees sõimab mind laste kuuldes lolliks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

«Mida arvate tülidest laste kuuldes ja millist mõju see neile võib avaldada pikemas plaanis? Miks mu mees niiviisi võis reageerida?» uurib solvunud naine Perekeskus Sina ja Mina nõustamiskeskkonnas. 

«Meil oli täna suur tüli sellepärast, et rääkisin mehele, et annetasin neli eurot ilmselt petisele. Mees karjus siis üle maja, esimeselt korruselt teisele, meie 1,5-aastase ja 3-aastase lapse kuuldes, et ma olen nii loll. Ta karjus tükk aega, kuidas ma olen nii loll, et nii tegin; ma olen nii loll, et saan kirikus ka peksa; mu vanemad on lollid ja ka ei mõtle (kuna lasid kunagi endale liiga kalli tolmuimeja «kaela määrida»). Ta jätkas kuuldes karjumist, et mind ei saa usaldada, öeldes, et kui mul oleks olnud 400 eurot, siis oleksin ilmselt kõik raha ära andnud. Sellised süüdistused on mulle tegelikult väga solvavad. Mees kasutas «alati/kunagi» väljendeid, kuigi ise ei suutnud ta rohkem minu vigu meenutadagi. Mina tunnen, et ei saa teda usaldada. Ma ei saa talle teatud asjadest rääkida, kuna kardan, et ta võib hakata mind sõimama ja hiljem mis tahes olukordades neid asju ette heitma.»

Vastab perenõustaja Agne Vilt:

«Teil kipub kodus esinema konflikte, mille käigus mees teie peale häält tõstab ning teid solvavate sõnadega kõnetab. Tülisid on kuulnud pealt ka teie lapsed, ning olete murelik, mis tagajärjed võivad sel olla nende jaoks. Samuti soovite analüüsida, miks mees teie peale ärritub. 

Kindlasti ei mõju vanematevaheliste konfliktide kuulmine/nägemine/kaasaelamine lastele soodsalt. Sõltuvalt lapse tundlikkusest, konfliktide sagedusest, intensiivsusest ja muudest teguritest võib mõju lapsele olla väiksem või suurem, kuid igal juhul peavad lapsed oma psüühikas taolistes konfliktiolukordades tekkinud seesmiste pingetega toime tulema. Selleks peab väike arenev inimene kulutama hulga väärtuslikku energiat, tagajärjeks võib olla näiteks kurvameelsus, rusutus, väiksem mängulust ja loovus, liigne kartlikkus, usaldamatus, madalam enesekindlus, aeglasem areng või ka kehalised väljendused nagu allapissimine, unehäired, seletamatud valud, tahtmatud liigutused vms. 

Tasub meeles pidada, et enamasti, kui üks või mõlemad partneritest vihastavad näiliselt tühiste asjade peale, on viha tegelikeks põhjusteks sügavamad, allasurutud ja teadvustamata tunded, vajadused ning pinged. Viha on justkui jäämäe veepealne osa, mida on näha. Suurem osa jäämäest on aga vee all, pilgu eest varjul, kuid just see osa kannab ja toidab viha «mäge». Jääd aitab sulatada vaid neist varjatud tunnetest, pingetest, vajadustest, hirmudest teadlikuks saamine, nende aktsepteerimine, nende «minna laskmine» või nende teineteisele selge väljendamine. Selleks tuleb vaadata enda sisse, lähedase inimesega valusaid teemasid arutada, või spetsialisti abiga sasipundart harutada. 

Kirjutate, et tunnete, et ei saa oma meest usaldada. Usaldus aga on üks oluline suhte alustala. Usalduse taastamiseks on vaja mõlemapoolset teadlikkust, et tugeva, rahuldustpakkuva ja turvalise suhte nimel on tarvis vaeva näha ja muuta seda, mis häirib. Tuleb olla valmis teineteisega avatult oma kogemusi ja mõtteid jagama ning ausalt ja ehedalt oma tundeid väljendama. Partneri poolt on vaja kuulamist, aktsepteerimist, mõistmist. 

Oleks hea, kui nii teie kui mees oskaksite ja suudaksite end väljendada teist austaval viisil. Soovitan teile mehega Gordoni Perekooli koolitust. Selle koolituse sessioonidel õpetatakse oma vajadustest arusaamist, selget eneseväljendust, omavaheliste ja lastega ette tulevate konfliktide lahendamist üksteist austaval moel – need kõik võivad olla teile vajalikud oskused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles