Teaduslikult tõestatud: üks toit, mis tõesti ergutab ainevahetust

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jiri Hera / PantherMedia / Scanpix

Pole puudust toidusoovitustest, mille eesmärk on ühine: ergutada ainevahetust. Kuid kas sa teadsid, et on üks toit, mille söömine tõesti aitab põletada rohkem kaloreid ning see annab hoogu ka metabolismile?

Sinu uus parim sõber on täisteravili, teab LiveStrong. Muidugi oleme me kõik kursis, et täisteratooted on oma rafineeritud jahust valmistatud alternatiividest kordades tervislikumad ning seda just tänu kiudainetele, mida me sealt saame. Samas näitas hiljutine uuring, mis avaldati ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition, et täisteratoodetel on veel üks hea omadus – need ergutavad ainevahetust. Just nii! Kui sa vahetad rafineeritud jahutooted täisteratoodete vastu, võib põletatud kalorite hulk seedimise ajal suureneda.

Põhjuseks on tõsiasi, et need tooted (täisterajahu, kaerahelbed, kinoa ja pruun riis) aitavad kaasa kiudainete imendumise protsessis, mistõttu ainevahetus kiireneb ja kokkuvõttes kalorid aina kuluvad.

Uuringus osales 81 inimest, kes kõik sõid samu toite ning ainus, mis erines, olid täisteratooted. Täisteravilja tarbinud inimesed kulutasid keskmiselt 100 kalorit rohkem, mis on võrdväärne pooletunnise naksaka jalutuskäiguga.

Pea meeles, et õige tervisliku efekti saavutamiseks ei piisa sellest, kui vahepeal haarad valge saia asemel täisteraleiva. Asjatundjad soovitavad täiskasvanutel päevas 21-38 grammi kiudaineid tarbida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles