Londoni vanemad peavad beebikarbi saamiseks läbima lapsevanematekursuse

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Soome au ja uhkus – beebikastid – on üle võtmas Ida-Londonit. Selle aasta augustis leiab Hackney-nimelises linnaosas aset «operatsioon» «Welcome Hackney Babies», millega tervitatakse kõiki verivärskeid Hackney beebisid ning vanematele kingitakse Soome-stiilis beebikarp.

Sellele eelnes kaks aastat tagasi edukas pilootprojekt, mille raames anti vanematele üldharivaid brošüüre ning beebidele vajalikke tooteid. Nüüd otsustas linnavalitsus asja veelgi tõsisemalt ette võtta ning plaanis on jagada Soome-stiilis karpe, milles madrats, veekindel kate, linad, mähkmed, rinnapadjad ja niisked salvrätikud. Soomlaste pahameeleks on aga londonlased otsustanud karbid sisse osta ülemeretootjalt American Baby Box Co, mille karpide hinnad jäävad 65 euro ja 200 euro vahele.

Hackney vanemad saavad karbi tasuta, kuid sellel on oma tingimus: nad peavad läbima online-kursuse, enne, kui saavad beebikasti taodelda. Kursus nimega «Beebikarbi ülikool» õpetab vanematele turvalisi magamisvõtteid, imetamise trikke, räägitakse vaktsiinidest ning suitsetamisest loobumise olulisusest. Ka šoti beebid saavad nautida oma karbikestes magamist, kuna Šotimaal asutakse kaste jagama sel suvel. Varasemalt on karpe testitud Jaapanis, Uus-Meremaal, Mehhikos ja Kanadas, kirjutab Yle.

Soome beebikastid leiutati 75 aastat tagasi, et anda kõigile beebidele võrdne võimalus eluks. Soome firma Finnish Baby Box müüb 399-euroseid beebikarpe, mis on sarnased neile, mida jagab välja sotsiaalkindlustusamet Kela. Tänaseks on nad müünud üle tuhande karbi rohkem kui 80 riiki. Kontrastina aga müüb Baby Box Co aastas üle miljoni karbi ning hiljuti tellis Alabama osariik firmalt 60 000 kasti. Kela aga ei kavatse kastidelt kasu lõigata, kuna näeb neid sotsiaaltoetusena, mitte kommertstootena. Samas kingitakse neid mõnikord PR-võttena: nii on uhked Soome beebikarbi omanikud prints William ja Kate Middleton.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles