Mida teha, kui seks on valus?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Seks peaks olema lõbus ja mõnus. Kui seks põhjustab valu, siis võivad sellel olla, kas bioloogilised, psühholoogilised või sotsiaalsed põhjused. 

Kui sa koged seksi ajal valu, võib see olla märk sellest, et midagi on valesti. Kõigepealt võiks proovida libesti kasutamist, sest tihti tunneb naine valu, mis on põhjustatud kuivusest. Kui see ei aita, siis võiks kindlasti konsulteerida oma günekoloogiga. Siin on veel mõningad märgid, mis viitavad sellele, et valuga tuleks tõsisemalt tegeleda.

  1. Sul on väga valus. See on normaalne, et seksi ajal lihased natukene venivad ja sa tunned kerget valu. Kui valu jätkub veel minuteid, tunde või päevi pärast, siis tuleks konsulteerida arstiga.
  2. Paistetus. See on väga haruldane, aga mõnel naisel on sperma vastu allergia, mille tagajärjeks võib olla valu ja paistetus.
  3. Sul on libesti vastu allergia. Libesti on asi, mis teeb seksi paremaks, aga see võib ka omakorda probleeme tekitada. Kui sa näed, et su praegune libesti tekitab valu, siis vaheta see mõne looduslikuma vastu välja.
  4. Kondoomid ajavad sügelema. Samamoodi nagu libesti võivad ka kondoomid tekitada allergilist reaktsiooni. Selle vältimiseks küsi arsti käest alternatiive.
  5. Sa eelistad ühte positsiooni ja väldid kõiki teisi. See punkt kehtib ainult siis, kui sa tõesti suudad taluda ainult ühte positsiooni. Seks ei peaks olema valus ja soovitame siiski proovida erinevaid positsioone, et leida see, mis teile sobib.
  6.  Valu ei lähe libestiga ära. Libesti peaks aitama leevendada kuivust, aga kui ei aiata, siis on üks põhjus veel. Võib olla on asi selles, et sa kasutad rasestumisvastaseid vahendeid, mis võivad ka vagiinat kuivendada.
  7. Sa tunned seksi ees hirmu. See on natukene keerulisem. Esiteks võib seksi ajal kogetud valu tekitada hirmu järgmise korra ees ja sellega tuleks juba pöörduda arsti ja psühholoogi poole. Seks on kindlasti midagi sellist, mida sa peaksid ootama suure ärevusega, mitte põgenema selle eest.
  8. Sa ei seksi enam üldse. Kas siis valu tõttu või mingil muul põhjusel, ei taha sa enam üldse seksida, siis tuleks pöörduda arsti juurde. Võib-olla aitab ka see, kui sa saad oma partneriga sellest avameelselt rääkida. Seks peaks olema mõnus ja kui sa koged midagi nendest sümptomitest ning ravid ennast, siis saab seksist jälle miski, mida sa ootad suure rõõmuga, vahendab Bustle. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles