Kolm asja, mis tuleb teha enne ja pärast iga trenni

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kas sa oled kunagi tundnud, et ei saa trennist päris sellist kasu nagu peaks? Teed sa siis trenni jõusaalis, terviserajal või oma elutoas Youtube’i videot vaadates. Terve keha ei tähenda ainult muskleid ja treeningu tõhusus sõltub ka sellest, mida sa teed trennivälisel ajal.

Maga korralikult. Paljud algajad ei saa sellest aru, sest nende jaoks kõlab vastuoluliselt soovitus rohkem puhata. Tegelikult on just puhkus see, mis aitab treeningust maksimaalselt kasu saada. Taastumine on äärmiselt oluline ja enda pidev takka sundimine teeb pigem kahju. Pärast väga rasket trenni peab taastumiseks olema 24-72-tunnine paus, et lihased saaksid regenereeruda ja tugevamaks muutuda. Kui sa oled pidevalt kurnatud, ei jõua sa oma tõelise potentsiaalini. Väsinuna hakkab ka tehnika lonkama ja sa võid suure tõenäosusega endale viga teha. Puhkuse peamine alus on sügav ja pikk ööuni, kirjutab Verily Mag.

Söö valke ja süsivesikuid. Pärast trenni ei tohi end nälga jätta. Paljud kiidavad trennijärgse vahepalana šokolaadipiima (sobib ka valgujook), mis kustutab janu ja sisaldab nii valke kui süsivesikuid. See sobib hästi taastumiseks vastupidavust nõudvatest treeningutest nagu rattasõit, jooksmine, jalgpall või ujumine. Joo see ära 20-30 minuti jooksul pärast trenni.

Rohkem kontrollitud jõu- ja painduvustreeningute (nagu HIITi, jooga või Pilatese) puhul taastub keha kauem ja trennijärgse einega võiks oodata. Umbes 15 minutit pärast treeningut võid juua midagi antioksüdantide rikast, 30 minuti pärast trenni tasub süüa toitu, kus on palju valke ja süsivesikuid, kuid vähe suhkrut. Selleks sobivad hästi näiteks Kreeka jogurt, munavalged, kanafilee, maguskartul ja spargel.

Oluline on ka toit, mida süüa enne trenni. Isegi enne varahommikust trenni võiks süüa natuke röstsaia või kaerahelbeputru, päris tühja kõhuga treenides võib hakata paha.

Joo vett. Hoia trenni ajal veepudel ikka ligi, et sul ei tekiks liiga suurt vedelikupuudust. Kuigi see on normaalne, et trenniga kaob higi näol vedelikke umbes 6-10 protsenti inimese kehakaalust, siis on juba 2 protsendi vedeliku kaoga tunda soorituse vähenemist. Trenn läheb raskemaks ja kui sa ei joo vett, ei suuda sa enam piisavalt pingutada. Selleks, et vedelikupuudust vältida, tuleb hakata vett jooma juba enne trenni ja jätkata sellega päeva lõpuni. 

Trennis pingutades tahad ju sellest maksimumkasu saada, mistõttu pead hoolitsema oma keha vajaduste eest ka ülejäänud ajal. Trenn on tervisliku elustiili juures vaid üks väike, kuid väga oluline element. Hoia seda tasakaalus ka oma söömise, veejoomise ja magamisega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles