Viis omadust, mida seostatakse pika ja õnneliku eluga

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Värskes uuringus osales rohkem kui 8000 üle 50.aastast meest ja naist. Selgus, et omadused, nagu optimist ja südikus, on õpitavad ning nad mängivad väga olulist rolli meie elus. Vaata, milliseid iseloomuomadusi seostatakse veel pika ja õnneliku eluga. 

Kohusetunne ja südametunnistuse järgimine. Sellest lähtuvalt on inimesed vähem riskialtid ja töötavad efektiivsemalt. 23 protsenti uuringus osalejatest tunnistati kohusetundlikuks. 

Optimism. Selle mõõtmiseks palusid uuringu korraldajad hinnata järgmisi lauseid: «Ma tunnen, et elu on täis erinevaid võimalusi» ja «Ma tunnen, et tulevik on helge.» Ligi neljandik katses osalejatest identifitseeriti optimistlikuks. Varasemalt on optimismi seostatud ka hea tervisega.

Südikus. See on küll kõige haruldasem iseloomujoon, kuid siiski arvasid teadlased, et see peaks kuuluma viie tunnuse hulka. Nimelt 21 protsenti uuringus osalejatest olid tegusamad ja meelekindlamad kui teised.

Emotsionaalne stabiilsus. Ligi 30 protsenti osalejatest suutsid pingelises situatsioonis rahulikuks ja optimistlikuks jääda. Eriti tihedalt on seotud emotsionaalne stabiilsus naiste pikema eluaega.  

Kontroll. See iseloomujoon omistati kõige suuremale arvule osalejatest. Seda toetab ka 2011.aastal tehtud uuring, milles osales 1000 last, keda jälgiti kuni 32.aastaseks saamiseni. Põhimõtteliselt leidsid teadlased, et lapse enesekontrolli järgi saab ennustada, milliseks kujuneb inimese tervis ja isegi majanduslik olukord tulevikus.

Õnneks saab neid omadusi endas arendada, vahendab Business Insider.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles