Kümme vahvat fakti igapäevaste esemete kohta, mida sa varem ei teadnud

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Fabrice Michaudeau / PantherMedia / Scanpix

Me kasutame iga päev esemeid, millele me pikemalt ei mõtle. Siin on faktid, mis panevad sind maailma natuke teistmoodi nägema.

  1. Kas sa teadsid, et Barbiel on perekonnanimi? Barbie täispikk nimi on Barbara Millicent Roberts.
  2. Mitte keegi ei tea, kes leiutas veehüdrandid. Miks? Sest patendiamet, kus leiutise originaaljooniseid hoiti... põles maha.
  3. Kas ka sina närid pastakakorki? Seda teevad paljud – ja paljud ka lämbuvad, kuna tõmbavad korgi kogemata kurku. Just sellepärast on korgi otsas auk – nii pääseb õhk läbi, kui sa kogemata korgi hingetorru tõmbad.
  4. Auto peatuge saab kasutada elupäästjana. Teadupoolest on autoaknaid väga raske lõhkuda, ning kui juhtub õnnetus ja sa jääd autosse lõksu, on auto peatoed disainitud nii, et saad sellega akna purustada.
  5. Oled sa kunagi märganud Tic-Taci pakendis väikest õnarust? Sellel on eesmärk: tegemist on kommihoidjaga. Sinna mahub täpselt üks Tic-Taci pastill ja õige viis kommi võtta ongi tegelikult pöörata pakend tagurpidi, nii et hoidjasse jääbki pidama täpselt üks komm.
  6. Enne, kui sa metallpurgilt pärast avamist klõpsaka eemaldad, mõtle hetkeks järele – kui sul on kavas limonaadi kõrrega juua, pööra klõpsakas ümber ning torka kõrs läbi augu! Tulemuseks on ideaalne kõrrehoidja ja sa ei pea enam keelega kõrt taga ajama.
  7. Miski pole tüütum, kui terve fooliumirull, mis pakist välja hüppab, kui sa sealt paraja suurusega tükki üritad kätte saada. Tegelikult on aga pakendid disainitud nii, et sa saad otstest suruda pakki papitükid, mis rulli paigal hoiavad. Vaata lähemalt videost.
  8. Väikesed jalakesed sinu klaviatuuri all ei ole seal ergonoomilistel põhjustel. Need on mõeldud inimestele, kes peavad trükkimiseks tähti nägema ja kui klaviatuur on selle nurga alla tõstetud, on neid parem silmata. Kui sa suudad pimesi trükkida, jäta jalakesed tõstmata ning su randmed tänavad sind.
  9. Väikesed ringikesed pastakurnaja põhjas ei ole seal vaid selleks, et aidata veel voolata. Need on ka ideaalseks mõõtevahendiks, mis näitavad, kui suur on paras portsjon ühele inimesele.
  10. Sa oled tõenäoliselt kasutanud paberist prill-lauakatet valesti. Patendi kohaselt tuleb selle küljes olev «lapats» panna ettepoole, mitte tahapoole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles