Põhjus, miks paljud abielupaarid on ühte nägu

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nii nagu loomaomanikud on lemmikutega ühte nägu, leitakse tihti, et ka abielupaarid meenutavad pigem õde ja venda kui abikaasasid. Kas oled kunagi mõelnud, miks see nii on? 

Selgub, et sarnase näoga abielupaarid ei olegi juhuslikult ühte nägu, vaid neil võivadki päriselt olla sarnased geenid, vahendab Elite Daily. Viimane uuring, mis avaldati PLOS Geneticsis selgitas, et on väga tõenäoline, et inimesed abielluvad kellegagi, kellel on samad esivanemad. Palju aastaid tagasi ei olnud inimestel võimalus reisida ja valida, vaid abielluti kellegagi lähedal olevast piirkonnast või kogukonnast.

Teadlased Pennsylvania, California ja Bostoni ülikoolist leidsid, et eriti Põhja-Euroopa, Lõuna-Euroopa ja aškenazi juudid võivad kõige tõenäolisemalt abielluda kellegagi, kellel on geneetiliselt sarnane taust. Nad uurisid kolme generatsiooni ja leidsid, et see tendents hakkab vaikselt siiski kaduma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles