Norra aasta naisettevõtja: sa ei saa olla kõiges korraga täiuslik!

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elisabeth Norderup Michelson.
Elisabeth Norderup Michelson. Foto: My Conference

Norra 2010. aasta naisettevõtja, plasti tootmisega tegeleva Elmico asutaja Elisabeth Norderup Michelson rääkis My Conference’i korraldatud naisjuhtide seminaril «Julge juhtimine», et kui tahad palju saavutada ja olla edukas juht, tuleb leppida sellega, et sa ei saa olla nii kodus kui tööl korraga täiuslik.

Elisabeth tõi lihtsa näite - tema kodus olevat noad-kahvlid sahtlis täiesti segamini, sest nii kaua, kui sahtlis olid spetsiaalsed vaheliistud, olevat mees olnud pidevalt segaduses, kuna ei osanud söögiriistu nõudepesumasinast välja võttes õigetesse vahedesse paigutada.

Probleemi lahendamiseks võttis Elisabeth vaheliistud sahtlist välja - nüüd on tema sõnul kõik olukorraga rahul, kuigi enne söömist võtab jällegi õigete söögiriistade leidmine varasemast rohkem aega.

Naisjuhile väga olulise aspektina tõi Elisabeth välja võrdsed õigused oma peres, mis võimaldavad edukalt ühildada töö- ja pereelu. Samuti on tema arvates oluline, et ema-isa abistamine kodutöödes peaks olema laste jaoks loomulik - neile ei tohiks maksta selle eest, et nad kodus midagi teeksid.

Sisseharjunud mustrite muutmine

Elisabeth on ka seda meelt, et pelgalt peresiseselt reeglite ja rollimudelite muutmisest ei piisa - et ühiskonnas tervikuna kõik muutuks, kulub palju aega ja seetõttu tuleb tema hinnangul protsessi kiirendada nii kvootide kui ka spetsiaalselt naisettevõtjatele mõeldud toetuste abil.

«Kellelegi ei meeldi reeglid ja regulatsioonid, kuid meil on neid vaja, sest vastasel juhul läheb mustrite muutmiseks mitmeid põlvkondi,» tõdes ettevõtja.

Lisaks tõi ta välja, et pole võimalik luua ärimaailma, mis tugineks supermeestel ja supernaistel, kuid kus poleks lapsi. Elisabethi enda jaoks on lapsed elus kõige olulisemad. «Me peame looma ettevõtluskeskkonna, mis põhineb standardsel peresituatsioonil,» nentis ta.

Ning oma osa mustrite muutmises on naise sõnul ka sellel, kuidas me lapsi kasvatame. «Lapsed vajavad rollimudeleid, et neil oleks julgust erineda ja mitte lasta end alati voolul kanda.»

Elisabeth tõi näiteks oma tütre, kes mängib poistega koolis jalgpalli, selle asemel, et tüdrukutega vahetunni ajal lobiseda. Kuigi õpetaja oli soovitanud tüdrukul teiste tüdrukutega suhelda, ütles Elisabethi tütar, et tahab olla koos nendega, kes TEEVAD midagi, mitte aga lihtsalt jutustada!

Samuti tuleb ettevõtja sõnul julgustada lapsi valima haridust vastavalt huvidele ja võimetele, mitte aga selle järgi, mis tundub olevat kõige kiirem viis teenimaks vähima pingutusega raha. «Lapse jaoks peab olema lahe luua midagi ühiskonna jaoks ja seda pole alati võimalik rahas mõõta,» ütles Elisabeth.


Elisabethi elumotod:

*Ma ei usu, et olen mingil moel eriline.
*Ma ei karda teha asju, mida ma pole varem teinud või mis ei ole naiste puhul n-ö normaalsed.
*Ma mõtlen positiivselt - ma võitlen endaga, et mõelda positiivselt ja kui mul on ebaõnnestumisi, siis ma jätan nad selja taha ja püüan neile mitte mõelda.

Elisabethi soovitused ettevõtlikele naistele:

*Kui tahad luua oma firmat, pead olema valmis selleks, et see on raske töö.
*Pead seisma selle eest, millesse usud.
*Kui ootad liiga kaua, võivad võimalused kaduda.
*Kõik ei pea olema perfektne, kuid piisavalt hea.
*Luba endal olla veidi hull ja ära mõtle sellele, mida sinu naaber teeks.
*Meil on palju õppida meestelt - me ei ole täiuslikud ja mehed teevad mõndasid asju väga hästi.
*Miks on mehed edukad? ehk saame teha midagi nii, nagu nemad teevad 
*Mõnikord pead tegema asju, mis sulle ei meeldi.
*Ja mõnikord on tööpäev enam kui 24-tunnine - pead selleks valmis olema ja ehk ka oma peret selleks ette valmistama, et sa ei ole 9st 5ni tööl käiv ema.
*Ole julge ja ära karda teha vigu!
*Prioritiseeri ja jäta mõned kohustused ära - sa ei saa olla kõiges korraga täiuslik!
*Keskendu enda ja oma töötajate headele külgedele ja tee nad tugevaks.
*Hoolitse oma kontaktide eest, hea võrgustik võib olla raskel ajal toeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles