Populaarne äpp jagab raseduse kohta ohtlikku valeinformatsiooni

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Tänapäeval on väga tavaline, et lapseootel naine kasutab mõnd rakendust, mis aitab raseduse kulgemisel silma peal hoida ja pakub huvitavat ning vajalikku taustainformatsiooni. 

Paljud sellised äpid toovad nädala kaupa välja, kuidas loode areneb ja milliseid tundmusi naine võib sel ajal kogeda. Kõiksugu äppidega on aga see probleem, et sealne info ei pruugi olla õige ja pole kedagi, kes seda kontrolliks. Ämmaemandate organisatsioon Tommy tegi ühisavalduse, milles juhib tähelepanu väga levinud rakenduse Period Tracker ohtlikule veale, edastab Bellybelly.

Period Tracker on äpp, mis aitab naistel oma menstruaaltsüklit jälgida ja näitab kätte, millal on ovulatsioon ehk õige aeg rasestumiseks. Kui naine on rase, näitab see iga nädal uusi teadmisi raseduse kohta. Äpi andmetel on 35. rasedusnädalal normaalne, kui beebi liigutused raseduse lõpus vähenevad. Tommy alt sõna võtvad ämmaemandad, naistearstid ja Briti riiklik tervishoiuteenistus (NHS) peavad seda infot valeks ja isegi ohtlikuks.

Kas beebi liigutused lähevad raseduse lõpus aeglasemaks?

Iga beebi on omamoodi ja liikumismustrid võivad suuresti erineda. Mõned lapsed on väga aktiivsed ja ema võib tunda iga pisematki liigutust. Teised titad on jälle leebemad või on nende liigutamine raskemini tuntav. Oluline on aga see, et beebile iseäralik liikumine ei tohiks raseduse lõpus muutuda. Kui ta liigutab ühtäkki palju vähem, võib see olla märk, et lapsega on midagi pahasti. Arstid soovitavad selgeid muutuseid lapse liigutamises arvesse võtta ja seda oma oma ämmaemanda või arstiga arutada.

Millest siis selline valeinfo?

Arvamust, et loode liigutab end raseduse lõpujärgus vähem, on tõesti palju levitatud, kuid seda ei ole teinud meditsiinitöötajad. Kui aga millestki piisavalt palju rääkida, muutub see üldises teadvuses faktiks. Period Trackeri eksitav teave on selle elavaks näiteks. 

Tõenäoliselt on levinud arvamus, et beebi liigutab end raseduse lõpus vähem, alguse saanud sellest, et loote liigutamine muutub - kuna tal on vähem ruumi, ei ole ta liigutused väga suured, see aga ei tähenda, et ta paigal püsiks. Ka viimasel päeval enne sündi liigutab beebi oma käsi ja jalgu, sirutab end, sikutab nabanööri ja muudki. Ema peaks tundma lapse liigutusi alates sellest hetkest kui need on regulaarselt tuntavad, kuni sünnituseni välja.

Arsti või ämmaemandaga tuleks ühendust võtta siis, kui:

  • Tunned vaid üksikuid liigutusi (alla kümne liigutuse) kahetunnise jälgimisaja jooksul.
  • Väliste stiimulite (valju muusika, tuttavate helide või häälte, kõhu müksamise) peale ei ole mingit vastust ega liigutamist. 
  • Lapse liigutused on rohkem kui kahe päeva jooksul järkjärguliselt vähenenud.

Loote liigutuste vähenemine ei ole alati ohtlik, aga kui see on tuntavalt vähenenud ja erineb tavapärasest, siis tasub igaks juhuks üle kontrollida, et lapsega on kõik korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles