Seitse imelikku fakti, mida sa varem tedretähnide kohta ei teadnud

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tedretähnid on millegipärast nii põnevad. Neid on huvitav vaadata ja nad on ilusad. Alati tekib küsimus, miks mõnel inimesel on ja teisel ei ole? 

Siin on mõned huvitavad faktid tedretähnide kohta, mida sa ilmselt varem ei teadnud. Lugu vahendab Marie Claire.  

  1. Tedretähne on kahte tüüpi. Osa on sellised, mis suvel lähevad tumedamaks ja talvel heledamaks. Teised päikese mõjul värvi ei muuda.
  2. Nad on geneetilised. Kui sul on teatud geen, mis on seotud ka su naha ja juustega, siis sul võivad tekkida tedretähnid.
  3. Mitte keegi ei sünni nendega. Kas sa oled näinud mõnda tedretähnidega vastsündinut? Ei, ilmselt mitte. Need tulevad välja alles päiksevalgusega.
  4. Nad on üheks indikaatoriks, mis näitab, kui tundlik on nahk päikesevalguse suhtes. Kui sul on palju tedretähne, siis su nahk on päikese suhtes tundlikum ja sul on suurem oht nahavähiks. Kuigi tedretähnid ise ei saa kunagi vähki põhjustada.    
  5. Tedretähnid kaitsevad nahka päikese eest. See ei tähenda seda, et sa ei peaks päikesekaitsekreemi kasutama.
  6. Kõigil punapeadel ei ole tedretähne. Punaste juustega inimestel on nahas vähem melaniini, ent see ei tähenda, et neil oleks ilmtingimata tedretähnid. Umbes 80 protsendil punapeadest on ka tedretähnid.
  7. Keskajal peeti tedretähne nõidade tunnuseks. Arvati, et tedretähnid reedavad naise liidu kuradiga. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles