Laine Jänes: julgus ja positiivne mõtlemine viivad sihile

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laine Jänes
Laine Jänes Foto: Valimised

Poliitik Laine Jänes rääkis My Conference’i korraldatud naisjuhtide seminaril «Julge juhtimine», et positiivsed uskumused, julgus vajadusel vastuvoolu ujuda ning julgus otsustada viivad sihile.

Ta tõdes, et naised on ise endale kõrgendatud nõudmised seadnud ja selle üle ei tasu kurta. «Ma arvan, et see on meie tugevus,» lisas ta.

Kui tahad olla avaralt mõtleja, pead maailmas vastuvoolu ujuma, soovitas Laine.

«Naiselt eeldatakse, et ta on hea ema, perenaine, tal on peremees mehe näol olemas. Pead arvestama sellega, et kui sa ei mahu nendesse raamidesse, mida ühiskond on harjunud nägema, siis võidakse hakata sulle igasuguseid olematuid omadusi külge pookima,» tõi ta välja, milleks üks naisjuht valmis peaks olema.

Nii tuleb Laine sõnul endale sisendada, et sa saad hakkama. «Inimestel, kes elavad seda-ei-saa-teha-meeleseisundis, on kaks valikut - nad võivad eeldada halvimat ja seda pidevalt kogeda või muuta mõtlemist. Peame lõpetama eelduse, et asja, mida pole varem tehtud, ei saagi üldse teha,» selgitas ta.

Kui tahad teha midagi teisiti, peab aga Laine sõnul harjuma sellega, et see toob kaasa ka ebamugavused. Seetõttu tuleb kindlasti ise uskuda sellesse, et sa saad hakkama. «Et kui lähen vastuvoolu ja esmapilgul võib tekkida suur vastasseis või kriitika, siis ühel hetkel strateegilises mõttes hinnatakse see asi ringi,» selgitas ta enda kogemustele tuginedes.

Positiivsed uskumused on poliitiku sõnul head abilised:
*Saan hakkama kõigega, mis ette võtan!
*Kui miski on õnnestunud üks kord, siis õnnestub see kindlasti veel korduvalt!
*Julge hundi rind on rasvane!

Laine lisas, et ta ei saa lasta end juhtida sellest, mida keegi kusagil arvab - sellel kellelgi ei pruugi olla täit informatsiooni sellest, kuidas asjad tegelikult on. «Tal on kiire, tal on oma mured, ta ei jõua süveneda. Inimestel on nii palju isiklikke asju, nad ei jõua süveneda sinu asjadesse, seetõttu ei ole võimalik lähtuda kogu aeg sellest, mida keegi teine kusagil arvab,» märkis ta.

Ja kuigi poliitikule on ühiskondlik arvamus oluline, arvas Laine, et pole olemas inimest, kes suudab kõikidele meeldida - järelikult on vaja olla ise enesekindel.

Laine õppetunnid:

*Kui on rasked probleemid, tuleks nendega kohe tegelda.
«Kui tuleb mingi kiri või küsimus, ma katsun vastata nii kiiresti kui võimalik, sest kui edasi lükata, siis see muserdab. Ma parem teen selle raske asja ära, siis ta on tehtud
ja ma saan tegelda teiste asjadega.»
*Peab arvestama sellega, et muutused, mida sa ette võtad, ei pruugi toimuda kiiresti.
*Orienteeru eesmärkidele, mitte probleemidele.
*Arvesta võimalustega, mitte sellega, et ühed või teised asjad on paratamatud.
*Kui täna on raske, siis homme on see minevik - mõni probleem ei pruugi homme olla enam päevakorras, see võib olla ka ise üle läinud.
*Alati ei ole ebaõnnestumine veel läbikukkumine - kui tahad jõuda teatud eesmärgini, siis otsid teisi võimalusi.
*Me ei saa muuta minevikku, aga alati on võimalik ühte või teist olukorda enda jaoks ümber mõtestada.
«Kui me vaatame oma varasemaid kogemusi, siis me hindame neid ümber ja võime kurvast sündmusest või toonasest läbikukkumisest õppida, et see muutis elu ja me oleme tänu sellele täna siin, kus me oleme.»
*Arvesta, et ühel hetkel võid olla kellegi alluvuses, kelle ülemus sa enne olid - seetõttu tuleb käituda ükskõik millises rollis selliselt, et ei ole piinavalt valus olla vastandrollis.
*Kui sa tahad, et asjad saaks tehtud, siis tuleb julgeda otsustada, venitamine ei vii mitte kusagile.
*Tervele maailmale ei saa meeldida!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles