Lugeja küsib: kas libedasõit võib olla rasedale ohtlik?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libedasõit võib tekitada ärevust.
Libedasõit võib tekitada ärevust. Foto: Marko Saarm / Sakala

«Millised riskid võivad lõppastmekoolitusel, eriti libedasõidul, rasedale olla? Kas peaks pigem koolituse edasi lükkama, sest sel võib olla rasedusele halb mõju? Või ei tasuks siiski karta? Millega peaks arvestama, kui lõppastmekoolitust siiski rasedana tegema minna?» uuris lapseootel lugeja.  

Vastab Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli ämmaemanduse õppetooli juhataja-lektor Silja Mets-Oja.

Rasedus on naise organismile täiesti tavaline ja normaalne seisund. Kui raseduse kulus ei esine kõrvalekaldeid ja raseduse kulgu jälgiv ämmaemand/naistearst ei ole andnud spetsiaalseid soovitusi, siis põhimõtteliselt on lubatud teha kõiki tegevusi, millega naine on varasemalt tegelenud.

Kahtlemata tekitab igasugune eksam kerget stressi, kuid siin tuleb naisel endal hinnata oma stressitaluvuse taset ja oskusi sellega toime tulla. Kui stress muutub väga suureks ja hakkab häirima igapäevaelu, siis pigem soovitan lükata eksami edasi.

Rasedus ise aga ise ei ole vastunäidustuseks sõidueksami sooritamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles